Anti-Israëlische activiste krijgt vredesprijs op ‘heilige Joodse grond’ in Mechelen

PaxChristi

In de Joodse gemeenschappen van België, in die van Vlaanderen in het bijzonder, is rumoer ontstaan vanwege de uitreiking van een vredesprijs aan een omstreden activiste. Het gaat om de Pax-Christi-prijs, die aankomende donderdag in de Dossinkazerne wordt gegeven aan de Vlaamse Midden-Oostendeskundige Brigitte Herremans. Zij heeft een inreisverbod voor Israël gekregen omdat ze volgens de Israëlische overheid banden heeft met staatsgevaarlijke personen in Gaza. De Dossinkazerne is voor Belgische Joden een haast heilige plek.

Inreisverbod
Toen Herremans in 2016 Israël wilde bezoeken, werd haar de toegang tot het land ontzegd. Ze zat een nacht in de cel en werd de volgende dag op het vliegtuig naar België gezet. In Israël wordt de activiste beschouwd ‘als een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde’. Ze mag het land niet meer in omwille haar banden met staatsgevaarlijke personen in Gaza, naar alle waarschijnlijkheid leden van Hamas, zo meldt het blad Joods Actueel. Herremans was tussen 2002 en 2017 beleidsmedewerker rond het Midden-Oosten bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen.

Joods protest
Het Forum der Joodse organisaties laat via woordvoerder Hans Knoop weten niet gediend te zijn van de prijsuitreiking in de Dossinkazerne. “Wij protesteren met klem tegen het feit dat de rabiaat anti-Israëlische activiste Herremans in Kazerne Dossin tot ‘ambassadeur voor de vrede’ wordt uitgeroepen. Herremans is een van de felste bestrijders van de Joodse staat. Een onderscheiding aan haar dient men zeker niet uit te reiken in het Memoriaal voor de Holocaust, op de plaats waar tijdens de bezetting 25.000 Joden naar de gaskamers zijn gedeporteerd,” aldus Knoop.

Reputatieschade
Ook de Belgische oud-ambassadeur in Israël, MarkGeleyn, laat van zich horen. In een brief aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schrijft hij dat het uitreiken van de prijsVlaanderen kan schaden. ‘Dit is wat men noemt inversie: het slachtoffer wordt de dader. Als nu de persoon die in Vlaanderen het prominentst oproept tot sancties tegen Israël, een vredesprijs van Pax Christi – what’s in a name? – krijgt in de locatie Dossin, waar staat Vlaanderen dan? Dit is Orwelliaans, knettergek en cynisch. Dit zal Vlaanderen veel reputatieschade bezorgen’.

Genuanceerde duiding
Pax Christi Vlaanderen is anderzijds juist erg tevreden haar keuze voor oud-medewerker Herremans. Op haar website schrijft de organisatie: ‘Midden-Oosten-expert Brigitte Herremans wordt door media, academische wereld en middenveld vaak geconsulteerd voor haar genuanceerde duiding bij de conflicten in die regio. Daarmee is al één aspect belicht waarvoor zij de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’ ontvangt: haar manier van kijken en spreken getuigt van een verlangen om de conflicten in het Midden-Oosten te doorgronden en zo eerlijk mogelijk te duiden. Dankzij diepgaande studie vormt Herremans zich een evenwichtig beeld van wat er zich afspeelt. Respect voor het internationaal recht fungeert daarbij als permanent richtsnoer’.

Conflict in de kazerne
Al langer rommelt het rond de Dossinkazerne, vanwaaruit in de Tweede Wereldoorlog 25.000 Belgische Joden werden afgevoerd naar de kampen in het Oosten en waar thans een museum over de Sjoa is gevestigd. De directeur vertrok vorige maand, omdat hij het niet eens kon worden met zijn bestuur over de koers van de instelling. Die heeft twee missies: het verhaal van de Sjoa vertellen en het naar voren brengen andere genocides en massageweld vanuit het perspectief van de mensenrechten. Tegelijkertijd beschouwt de Joodse gemeenschap de kazerne als heilige grond, waardoor experimenten en een andere koers niet zomaar mogelijk zijn.

Update: op het allerlaatste moment is besloten om de prijs toch niet uit te reiken in de Dossinkazerne. Een paar uur voor de uitreiking is alles afgeblazen. Waar Herremans de prijs nu krijgt is vooralsnog onduidelijk.

Lees ook:
Directeur museum Dossinkazerne weg na onoverbrugbaar meningsverschil

Busch laat weten dat het bestuur ‘de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’. In een afscheidsbrief schrijft hij dat zijn manoeuvreerruimte werd beperkt. Hij zag geen andere uitweg meer dan op te stappen. 

‘Splits Kazerne Dossin op in een museum met studiecentrum en een Joodse gedenkplek’
Oud-directeur Herman van Goethem: de ‘dubbele missie’ van het museum zat het functioneren van mijn opvolger in de weg. Alleen een drastische hervorming van de Kazerne Dossin kan een duurzame oplossing brengen voor een constructiefout.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Anti-Israëlische activiste krijgt vredesprijs op ‘heilige Joodse grond’ in Mechelen