Directeur museum Dossinkazerne weg na onoverbrugbaar meningsverschil

YouTube

Algemeen directeur Christophe Busch van de Kazerne Dossin in Mechelen, het museum en onderzoekscentrum rond de Holocaust in België, is opgestapt. De inmiddels oud-directeur en het bestuur waren het niet langer eens met een aantal zaken, zo luidt het. Busch laat weten dat het bestuur ‘de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’. In een afscheidsbrief schrijft hij dat zijn manoeuvreerruimte werd beperkt. Hij zag geen andere uitweg meer dan op te stappen. Er is nog geen opvolger gevonden en het bestuur wil niet reageren op het vertrek van Busch.

De Kazerne Dossin in Mechelen, ook wel de Dossinkazerne genaamd, werd in 2012 geopend door toenmalig koning Albert II. In het museum kunnen bezoekers leren over de Sjoa en België. De plek was in de Tweede Wereldoorlog verzamelplaats voor Joden, Sinti en Roma die werden gedeporteerd naar Midden- en Oost-Europa. Vanuit de kazerne werden 25.484 Joden en 352 Sinti en Roma afgevoerd. Minder dan vijf procent keerde terug. In het jaar van de opening was Busch de zakelijk leider van het museum. Later, in 2016, volgde hij Herman van Goethem op als directeur. Als opperhoofd van het museum zou hij niet alleen de slachtoffers maar ook de daders centraal willen stellen, iets wat meningsverschillen met het bestuur zou hebben opgeleverd.

Busch’ ontslag komt voor velen als een verrassing, onder meer omdat hij een paar weken geleden nog een nieuwe tentoonstelling over Auschwitz opende. In zijn afscheidsbrief wordt duidelijk dat het meningsverschil met het bestuur onoverbrugbaar is. Van huis uit is Busch criminoloog en mede daarom zou hij ook meer interesse hebben in de daders. Hij noemt het museum ‘een open ruimte’ waar naast het pijnlijke verleden ook plaats zou moeten zijn om ‘het moeilijke heden’ aan te pakken.

Busch: ‘Helaas moest ik vaststellen dat het bestuur van de organisatie deze ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’. Daarnaast heeft hij moeite met ‘een communicatiestijl die niet langer te verzoenen is met mijn visie op leiderschap’. Busch trad geregeld op in de media om te praten over maatschappelijke thema’s. Hij wilde thema’s verleggen, maar onlangs toch een meerderheid van het bestuur zijn voor de focus op het Joodse verhaal. Mogelijkerwijs heeft dit een rol gespeeld in het besluit van Busch om te vertrekken. Hij wil geen extra toelichting geven om ‘de sereniteit te bewaren’.

Sinds de oprichting van het museum loopt er een debat welke rol het moet spelen. Zo is het van een Joods Museum voor Deportatie en Verzet omgevormd naar een ‘Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten’. Dit zou al tegen het zere been van de Joodse gemeenschappen zijn geweest, die graag willen dat de Joodse insteek in het museum centraal staat. “Vijftien jaar geleden was er het initiatief van ‘Transit Mechelen,” zegt historicus Bruno De Wever van de Universiteit Gent tegen dagblad De Morgen. Hij is lid van de wetenschappelijke raad. “Wij hadden een museum voor ogen dat breder moest gaan nadenken over het thema van genocide. Maar ook daar waren spanningen.”

Het museum ontving eerder Dries van Langenhove, de omstreden Vlaams Belang-politicus die wordt verdacht van racisme en discriminatie. Van Langenhove kwam op bezoek in de kazerne als voorwaarde voor zijn vrijlating na een verhoor door de rechter. Een anonieme bron zegt tegen de krant dat het bezoek van de VB’er voor sommigen ‘een brug te ver’ was. Daarnaast worden in het museum opleidingen gegeven aan politieagenten. De focus ligt dan op morele keuzes. Verder bezocht de Belgische prins Laurent de kazerne nadat die onhandige uitspraken had gedaan over de Sjoa. Dat deed hij samen met Michael Freilich, toen nog hoofdredacteur van Joods Actueel en thans parlementariër voor de Vlaams-nationalistische N-VA.

Lees ook:
Laurent brengt bezoek Dossin Kazerne na misser

De Belgische prins Laurent heeft met zijn vrouw prinses Claire en twee van zijn kinderen de Dossin Kazerne in Mechelen bezocht. Hij maakte het bezoek na een verkeerde uitspraak over Joden die hem een paar maanden geleden in opspraak bracht. Zo 
vergeleek hij zichzelf met de Joden in de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn, in zijn optiek, penibele situatie binnen het Belgische koninklijk huis en in België zelf.

Koning Albert opent nieuw Joods museum
De Belgische koning Albert II kreeg een rondleiding door de directie en vertegenwoordigers van de Belgische Joodse gemeenschap. Ook sprak hij met overlevenden die in de kazerne hebben gezeten.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Directeur museum Dossinkazerne weg na onoverbrugbaar meningsverschil