Van Engelshoven zet 2,5 miljoen euro opzij voor Joodse begraafplaatsen, NIK verheugd

YouTube

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Cultuur reserveert 2,5 miljoen euro voor het opknappen en onderhoud van Joodse begraafplaatsen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze ook aankondigt om ander erfgoed beter te beschermen. ‘Gezien de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Joodse gemeenschap vindt de minister het belangrijk om het Joodse erfgoed te beschermen. Vooral het onderhoud en de restauratie van Joodse begraafplaatsen verdienen extra aandacht’, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) in een persbericht.

Goede gesprekken
In de afgelopen maanden zijn er goede gesprekken geweest tussen Van Engelshoven en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de grootste beheerder van Joodse begraafplaatsen in Nederland. In die gesprekken heeft de minister vastgesteld dat er extra zorg nodig is voor verweesde begraafplaatsen. Vaak zijn Joodse begraafplaatsen nog het enige restant van de Nederlands-Joodse cultuur die grotendeels is vernietigd. Het NIK en het ministerie van OC&W ontwikkelen nu een plan om invulling te geven aan de extra zorg die nodig is. Met name ‘vergeten’ begraafplaatsen of begraafplaatsen met een bijzonder karakter zullen in het vijf jaar durende project worden meegenomen.

Verdwenen Joods leven
Het NIK verwelkomt het geld en de aandacht voor de Joodse begraafplaatsen, die stuk voor stuk een monument vormen van het Jodendom dat sinds vierhonderd jaar onafgebroken in Nederland bestaat. ‘Deze begraafplaatsen vormen de stille getuigen van veelal verdwenen Joods leven in een stad, dorp of regio. Het NIK is verheugd dat de minister van OC&W er aan hecht om dit Joods cultureel erfgoed opnieuw op de kaart te zetten. De Joodse begraafplaatsen in stad of dorp zijn tegelijk een uiting van de Joodse cultuurgeschiedenis als wel een onderdeel van de lokale of regionale cultuurgeschiedenis’, schrijven NIK-bestuurders Eduard Huisman en Ruben Vis.

Erfgoed telt
Vorig jaar al maakte de minister in haar cultuurbrief ‘Erfgoed Telt; duidelijk dat het kabinet het belang van dit erfgoed erkent, ook omdat deze plekken vaak verbonden zijn met een krachtige waarschuwing voor het heden en een boodschap voor de toekomst. Van Engelshoven schrijft nu: ‘Door de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Joodse bevolking sterk in omvang afgenomen. Dit maakt het des te belangrijker het Joodse erfgoed te beschermen. In mijn brief Erfgoed telt heb ik dan ook het belang van Joods erfgoed onderstreept: deze plekken vormen met een krachtige waarschuwing voor het heden en een boodschap voor de toekomst’.

Roofkunst
Niet alleen komt er geld vrij voor het onderhoud en renoveren van Joodse begraafplaatsen, maar ook voor synagogen, waaronder in de Mediene. Daarnaast wordt er geld vrijgespeeld voor het Anne Frankhuis, de Hollandsche Schouwburg en het Joods Cultureel Kwartier (het Holocaustmuseum in oprichting in het bijzonder), dat in het Canon-netwerk wordt opgenomen. ‘Daarnaast heeft het erfgoed van Joodse eigenaren mijn volle aandacht als het gaat om de restitutie van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde kunst. De komende tijd evalueer ik het restitutiebeleid. Bij deze evaluatie betrek ik de belanghebbende partijen’, aldus van Engelshoven.

Lees ook:
Geld voor Holocaustmuseum en Namenmonument

Het kabinet trekt miljoenen euro’s uit voor de ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en het nog te bouwen Namenmonument, dat ook in de hoofdstad komt te staan. Het museum krijgt 5,6 miljoen euro. Aan de aanleg van de namenwand draagt de regering 2,3 miljoen euro bij.

Categorie:

Home » Nieuws » Van Engelshoven zet 2,5 miljoen euro opzij voor Joodse begraafplaatsen, NIK verheugd