‘Splits Kazerne Dossin op in een museum met studiecentrum en een Joodse gedenkplek’

Flickr

In België is tumult ontstaan door het plotselinge ontslag van directeur Christophe Busch van de Kazerne Dossin, het museum waar de Sjoa in België en genocides van vandaag de dag centraal staan. De directeur kon niet langer werken met het bestuur, omdat beiden een andere kant op wilden. In de Joodse gemeenschap, die nauw betrokken is bij het museumbestuur, was al langer scepsis over het op de actualiteit en de mensenrechten gerichte luik van het museum. Busch voorganger, oud-directeur Herman van Goethem, stelt nu dat het museum in tweeën gedeeld moet worden.

Het vertrek van Busch komt na interne onenigheid over de koers van ‘de Dossinkazerne’. Het museum werd in 2012 geopend door toenmalig koning Albert II en moest het verhaal van de Belgische Jodenvervolging en Sjoa vertellen. Tegelijkertijd moet het ook een gedenkplek van en voor de Joodse gemeenschappen zijn. Maar de missie van het museum is nog breder. Het belicht ook andere genocides en massageweld vanuit het perspectief van de mensenrechten, waarvoor tevens het een breed educatief programma is opgezet. De vertrokken directeur Busch was met dat laatste teveel begaan, vindt een deel van het bestuur. Joods België vindt hetzelfde. Door de houding van Busch zou de aandacht voor het Joodse deel en de Sjoa ondersneeuwen.

Van Goethem zegt niet echt verrast te zijn door het vertrek van zijn opvolger, want de ‘dubbele missie’ van het museum zat diens functioneren in de weg. Alleen een drastische hervorming van de Kazerne Dossin kan een duurzame oplossing brengen voor wat Van Goethem ziet als een constructiefout. De instelling moet wat hem betreft opgesplitst worden in enerzijds een museum en studiecentrum (ook voor mensenrechten) en anderzijds een (Joodse) gedenkplek. Volgens hem is dat technisch en qua logistiek goed mogelijk. Beide delen moeten dan wel een eigen leiding in bestuur krijgen, zodat beide missies gewaarborgd kunnen blijven.

In de krant De Standaard zegt bestuurslid André Gantman (N-VA) ‘redelijk gewonnen te zijn voor de analyse van Van Goethem’. Hij vindt het ‘een goed idee om hierover met hem in dialoog te gaan’. Bestuurslid Marleen Vanderpoorten (Open VLD) wijst erop dat vorig jaar al ‘een oefening over de toekomst van de Kazerne Dossin is gestart’. Het was een mogelijkheid om beide delen van de missie ‘als twee ideeën naast elkaar te laten leven’, zegt ze tegen de krant. “Het onverwachte vertrek van Christophe Busch is misschien het goede moment om dat eens te bekijken. We kunnen daar maar beter gebruik van maken. Ik kan me voorstellen dat we hierover in een volgende raad van bestuur van gedachten zullen wisselen.”

Het is deels aan de Vlaamse Gemeenschap om te kijken naar de toekomst van de Dossinkazerne, want het is die Belgische bestuurslaag die de instelling financiert. Niettemin is het een prestigeplek voor heel België, omdat hier ook slachtoffers uit Franstalig België terechtkwamen.

Lees ook:
Directeur museum Dossinkazerne weg na onoverbrugbaar meningsverschil

Busch laat weten dat het bestuur ‘de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’. In een afscheidsbrief schrijft hij dat zijn manoeuvreerruimte werd beperkt. Hij zag geen andere uitweg meer dan op te stappen. 


Laurent brengt bezoek Dossin Kazerne na misser
De Belgische prins Laurent heeft met zijn vrouw prinses Claire en twee van zijn kinderen de Dossin Kazerne in Mechelen bezocht. Hij maakte het bezoek na een verkeerde uitspraak over Joden die hem een paar maanden geleden in opspraak bracht. Zo 
vergeleek hij zichzelf met de Joden in de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn, in zijn optiek, penibele situatie binnen het Belgische koninklijk huis en in België zelf.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Splits Kazerne Dossin op in een museum met studiecentrum en een Joodse gedenkplek’