Gemeente Den Haag wil anti-Joodse neonazi-demonstratie niet verbieden

FB

De gemeente Den Haag wil een demonstratie van de openlijk neonazistische paramilitaire groepering Racial Volunteer Force (RVF) niet op voorhand verbieden. Dat heeft de gemeente aangegeven nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) om duidelijkheid had gevraagd. Locoburgemeester Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag-groep De Mos) antwoordde op een brief van het CIDI dat de demonstratie vooralsnog niet verboden zal worden. Intussen zijn pro-Joodse burgers een handtekeningenactie tegen de gemeente en de komst van RVF gestart.

De RVF wil op 28 september demonstreren tegen ‘de zionistische schaduwmacht in Nederland’. Op Facebook worden alle aanhangers opgeroepen om naar de Hofstad te komen om voor de Israëlische ambassade te demonstreren. De neonazi’s noemen het appél van het CIDI ‘gratis reclame’ voor hun demonstratie en roepen medestanders op naar Den Haag te komen. ‘Kom ook in verzet tegen het zionisme en sluit je aan bij de antizionistische bevrijdingsstrijd!’ aldus een oproep op de Facebook-site van de RVF.

‘We krijgen gratis reclame van het CIDI’RVF


Vierde Rijk
De groep is een afsplitsing van de Britse terreurorganisatie Combat 18. Volgens de AIVD wil de RVF een ‘Arisch Vierde Rijk’ oprichten, waar Nederland onderdeel van zou moeten worden. De groep is uitgesproken antidemocratisch en wil ‘alle middelen’ aanwenden om het democratische systeem omver te werpen. Eerder zijn RVF-leden vervolgd voor (vuur)wapenbezit en geweldsdelicten. Ook discriminerende uitingen zorgden voor veroordelingen.

‘Obsessieve Jodenhaat neemt een centrale rol in binnen de RVF’

CIDI


Hitlergroet
Obsessieve Jodenhaat neemt een centrale rol in binnen de RVF, aldus het CIDI. Op de site van de groepering is bijvoorbeeld te lezen hoe ze bijeenkwamen om ‘de geboortedag van de Führer te vieren’. Ook ‘strijdt’ de RVF tegen ‘koosjernationalisten’, ‘zionistische zwijnen’ en ‘de interne vijand: de kosmopolieten’”, een antisemitisch codewoord voor de Joden. Hakenkruisen, nazi-vlaggen en de Hitlergroet worden door aanhangers van de RVF niet geschuwd.

Vergeefse eis
Het CIDI heeft geëist dat de demonstratie verboden wordt, maar de gemeente Den Haag denkt daar anders over. ‘In deze tijden van toenemend antisemitisme maakt CIDI zich ernstig zorgen over het signaal dat uitgaat van het toestaan van deze nazistische demonstratie. De demonstratie van de RVF richt zich overduidelijk niet slechts tegen het beleid van de Staat Israël, maar tegen Joden in Nederland. Juist Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, zou een vuist moeten maken tegen dit verwerpelijke gedachtegoed’, aldus het CIDI op haar site. De Joodse belangenorganisatie hoopt dat ‘het Openbaar Ministerie de demonstratie nauwlettend in de gaten zal houden, om eventuele strafbare uitingen effectief op te sporen en te vervolgen’.

Petitie
Inmiddels is de pro-Joodse groep ‘Dutch support for Israel’ een online petitie begonnen onder de noemer ‘Geen nazidemonstratie in Den Haag’. De groep schrijft: ‘Wat RVF beoogd is gericht tegen bevolkingsgroepen die onderdeel zijn in onze samenleving en beschermt moeten worden. De verworven vrijheden en de gruwelijke daden van het Nazi-regime eerder en sympathisanten die achter de Nazi ideologie staan horen geen podium te krijgen. De Gemeente Den Haag zou dit moeten verbieden omdat dit een gevaarlijke ontwikkeling is die precedenten schept voor jodenhaat en andere vormen van haat en racisme’.

Lees ook:
Neonazi’s belagen koosjer restaurant Chemnitz
In de Duitse stad Chemnitz hebben neonazi’s een koosjer restaurant belaagd met flessen en stenen. Het gebeurde twee weken terug tijdens de neonazistische demonstraties in de stad, waaraan ook leden van de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) aan meededen. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Gemeente Den Haag wil anti-Joodse neonazi-demonstratie niet verbieden