Kamerdebat over anti-Israëlische resoluties in de VN-Mensenrechtenraad

Interior of the Dutch parliament

Er komt een apart Tweede Kamerdebat over de vele anti-Israëlische resoluties binnen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN). Dat heeft een meerderheid van het parlement dinsdag besloten. In het debat moet worden gesproken over de omgang van Nederland rond deze gang van zaken. Eerder bleek uit onderzoek van het Nederlands Dagblad (ND) dat van de 183 resoluties die sinds 2006 in de VN-Mensenrechtenraad zijn ingediend, er 71 over ­Israël gingen.

Van de gekke
Op initiatief van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zal er dus binnenkort een debat zijn met minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. In dit dossier trekt de SGP op met de ChristenUnie en de PVV. “Het is van de gekke om te zien dat Saudi-Arabië en China geen resoluties tegen zich krijgen in de VN-Mensenrechtenraad en Israël 71,” zei Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. PVV’er Gidi Markuszower wees erop dat Nederland af en toe ook resoluties tegen Israël steunt. “Het is verschrikkelijk dat Nederland hieraan meedoet.”

‘Het is van de gekke om te zien dat Saudi-Arabië en China geen resoluties tegen zich krijgen in de VN-Mensenrechtenraad en Israël 71’Joël Voordewind (CU-Kamerlid)


Concessie
Het debat kon er komen omdat de drie eerder genoemde partijen een concessie hebben gedaan. Zo wilden de VVD, GroenLinks, D66 en het CDA dat het Kamerdebat niet alleen zou gaan over de anti-Israëlische resoluties, maar ook over andere onderdelen die invloed hebben op het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Het is aan de Kamerleden om tijdens het debat te bepalen waar de zwaarte zal liggen: anti-Israël-resoluties of andere onderdelen.

In juli nog stemde Nederland voor een resolutie in de VN die Israël veroordeelt voor het schenden van vrouwenrechten. Daarmee is dat land het enige in de wereld dat zo’n veroordeling aan zijn broek heeft gekregen. Volgens de resolutie zou Israël de ontwikkeling van Palestijnse vrouwen in de weg staan. Pro-Israëlische activisten, zoals Joop Soesan van Joods.nl, spraken van ‘een theater van de absurditeit’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Kamerdebat over anti-Israëlische resoluties in de VN-Mensenrechtenraad