Anti-Joodse teksten en tekens op Lochemse verkeersborden en schuurtje

Politie Lochem/Barchem

In Lochem zijn verkeersborden besmeurd met antisemitische teksten en tekens. Ook op een houten schuur werden anti-Joodse bekladdingen ontdekt. Dit meldt dagblad De Stentor in een kort bericht. Hakenkruisen, SS-tekens, ‘Sieg heil’ en andere verwijzingen naar de nazi’s zijn op aanwijzingsborden, een zestig kilometerbord en de muur van het schuurtje ontdekt. Volgens de politie moet het vandalisme in de nacht van zaterdag op zondag zijn gebeurd. In de rest van de Achterhoek zijn geen antisemitische bekladdingen gevonden.

Het is niet voor het eerst dat verkeersborden in een plattelandsgebied worden voorzien van antisemitische teksten. Het Noord-Brabantse dorpje Hank werd vorig jaar opgeschrikt door hakenkruisen en Davidssterren op verkeersborden. Vandalen – vermoedelijk lokale jongeren – hebben de symbolen met graffiti aangebracht en de gemeente haalde ze vervolgens weg. Net als in Lochem werden in een nacht van zaterdag op zondag anti-Joodse tekens en teksten op de borden aangebracht. De volgende morgen ontdekten bewoners die hun hondjes uitlieten de symbolen.

Los van verkeersborden zijn ook andere niet-Joodse openbare en semi-openbare plekken doelwit geweest van antisemitisch vandalisme. In het Amstelveense studentencomplex Uilenstede werd vorig jaar november een swastika ontdekt op een deur. Onder de tekening van het symbool stond te lezen: ‘nazi’s’ boven Joden’. Het is nog niet bekend wie de uiting op zijn geweten heeft, maar verhuurder DUWO had wel camerabeelden van een vermoedelijke dader en stapte daarmee naar de politie om aangifte te doen.

Lees ook:
Dokwerker en andere plekken besmeurd met anti-Joodse leuzen, Halsema doet aangifte

Het beeld van de Dokwerker, een kroeg in Betondorp en andere plekken in Amsterdam zijn beklad met anti-Joodse leuzen. Dit meldt stadszender AT5 in een bericht. Hooligans van voetbalclub ADO Den Haag zitten achter het vandalisme. Op een Instagram-account hebben de Haagse hooligans hun daad opgeëist.


Categorie:

Home » Nieuws » Anti-Joodse teksten en tekens op Lochemse verkeersborden en schuurtje