‘Antisemitische complotdenker’ Van der Pijl naar DeLaMar Theater voor 9/11-congres

YouTube

Professor Kees van der Pijl, die bekend staat om zijn overtuiging dat de aanslagen van 9/11 ‘een zionistisch complot’ zijn, komt naar het DeLaMar Theater van de Van den Ende Foundation van Joop van den Ende. Daar zit hij op 22 juni op de bühne in een panel. Van der Pijl is gestrikt door de Stichting 11 september van acteur George van Houts, tevens aangewezen als complotdenker. Na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh, vorig jaar, verspreidde Van der Pijl allerlei antisemitische complottheorieën op sociale media. Vanuit de Joodse gemeenschap is al met verbijstering gereageerd op zijn komst naar het DeLaMar.

Zwitser
Organisator Van Houts ontkent de aantijgingen dat het om een antisemitische actie van hem zou gaan. Volgens hem heeft de stichting Van der Pijl uitgenodigd ‘om met hem op een open podium van gedachten te wisselen’. Jaarlijks organiseert Van Houts een congres over de vraag: ‘Wat is er nou precies gebeurd rondom 9/11?’ Hij en de stichting hopen ‘hiermee, en met andere theatercolleges, nieuw juridisch onderzoek naar de aanslagen in de VS op 11 september 2001 te stimuleren’. Na een lezing van een Zwitserse professor mag Van der Pijl in een panelgesprek vertellen hoe hij over de achtergrond van 9/11 denkt.

Pittsburgh
Van der Pijl verspreidde na de aanslag in Pittsburgh onder meer een tweet waarin hij stelt dat niet Osama Bin Laden, maar Israel ‘met hulp van zionisten in de Amerikaanse regering’ achter de aanslagen van 9/11 in New York, Washington en Pennsylvania zou zitten. De tweet verwijst naar een antisemitische website met ‘bewijzen’ voor deze theorie. Voor velen is het duidelijk dat het hier een complottheorie betreft. Dit belet medeorganisator Van Houts, die als acteur furore maakte met De Verleiders – een toneelgezelschap met een eigen, kritische kijk op het systeem van banken en politiek, niet om Van der Pijl uit te nodigen voor het 9/11-congres in Amsterdam.

De professor was in het verleden lid van de Communistische Partij Nederland (CPN) en was van 1973 tot 1999 werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 kreeg hij een betrekking aan de Britse Universiteit van Sussex, waar hij eveneens gespecialiseerd was in Internationale Betrekkingen. Sinds dit jaar is hij daar niet meer werkzaam, mogelijk door zijn antisemitische tweets na de aanslag van Pittsburgh en andere meningen.

Zorgen
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt zich zorgen over de komst van Van der Pijl naar het DeLaMar Theater. De Joodse belangenorganisatie volgt de ontwikkelingen nauwgezet, zo luidt het. Van theatereigenaar Joop van den Ende en de Van den Ende Foundation is nog niets vernomen. Het theater heeft het congres nog gewoon op de agenda staan. Op de website worden er al kaartjes verkocht. Het komt vaker voor dat holocaustontkenners of antisemieten de hoofdstad aandoen voor een optreden. In dergelijke gevallen kwamen burgemeesters in het verweer, waarna de organisatie vaak afzag van het evenement.

  Lees ook: ‘Haatprediker is niet welkom in Amsterdam,’ aldus burgemeester Femke Halsema.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Antisemitische complotdenker’ Van der Pijl naar DeLaMar Theater voor 9/11-congres