Boekje over Joods leven en Stolpersteine Tiel gepresenteerd

TVTiel

In Tiel is woensdag een brochure gepresenteerd met uitleg over het Joodse leven van weleer en over de Stolpersteine die in het stadje zijn gelegd. Eerder dit jaar kregen de struikelstenen een opknapbeurt en werd er een lesbrief voor scholen over Joods Tiel geïntroduceerd. De eerste exemplaren van de brochure werden maandag in het metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats uitgereikt aan wethouder Frank Groen (PvdB) en leden van de Kinderraad van Tiel.

Het boekje is bestemd voor leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Naast de geschiedenis van Joods Tiel en het verhaal van de Sjoa staat er op de achterkant een plattegrond met een ‘Wandeling door Joods Tiel’. Die leidt onder meer langs de Joodse begraafplaats, de tien plekken waar Stolpersteine gelegd zijn en de synagoge, die tegenwoordig in gebruik is als moskee. Ook het Joodse monument, de vroegere koosjere slagerij van Manassen en het streekmuseum, waar zich twee vitrines met Joods erfgoed bevinden.

De bijeenkomst in het Metaheerhuisje werd bijgewoond door burgers en vertegenwoordigers van lokale instanties die zich bezig houden met het in stand houden van het Tielse erfgoed. Een aantal van hen heeft ook meegewerkt om het herinneringsboekje mogelijk te maken. Sommigen vertelden over hun werk of gaven informatie over Joodse rituelen en de betekenis van de Joodse begraafplaats in Tiel. Onder hen was Eduard Huisman, consul-beheerder van de Joodse begraafplaatsen van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de eigenaar. Na zijn toespraak sprak Ben Manassen het kaddisj uit op de begraafplaats.

Lees ook: De Joodse zilververzameling van het Flipje en Streekmuseum in Tiel heeft een grondige opknapbeurt gekregen. De ongeveer vijftig zilverstukken zijn uit de vitrines gehaald en door een groepje vrijwilligers zorgvuldig schoongemaakt en gepoetst.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Boekje over Joods leven en Stolpersteine Tiel gepresenteerd