Arbeidsmigranten komen toch naar voormalig Joods werkdorp

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa mogen toch gehuisvest worden in het voormalige Joods Werkdorp Wieringermeer Omwonenden gingen tot aan de Raad van State om dat tegen te gaan, maar die veegt hun juridische bezwaren van tafel. Daarmee komt een einde aan een jarenlange discussie tussen de ondernemer die het terrein van het voormalige werkdorp heeft en de bewoners in de omliggende woningen. Het beoogde museum over het Joods Werkdorp komt zo een stapje dichterbij.

Hollands Kroon

Om het voormalig Joods Werkdorp levensvatbaar te maken en te kunnen exploiteren heeft ondernemer Joep Karel een aantal woonruimten voor Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten voor ogen. In de streek – het complex ligt in de gemeente Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland – zijn veel Polen en andere zogeheten MOE-landers die werken in de landbouw en productie. Karel kreeg toestemming van de gemeente om zijn plan uit te voeren, maar de buren vreesden overlast en stapten daarom naar de rechter.

Bang voor overlast

Twee van de drie bezwaarmakers wonen op vijftien meter afstand van de plek waar de logiesgebouwen voor de arbeidsmigranten komen. Ze zijn bang voor aantasting van hun woon- en leefklimaat, en procedeerden daarom door tot aan de Raad van State. Ze verwachten geluidoverlast omdat er door de toekomstige bewoners, die veelal bij Agriport werken, veel in ploegendienst wordt gewerkt. De bewoners willen dat de MOE-landers dichterbij het bedrijf gaan wonen.

Belangenweging

De Raad van State stelt dat de omwonenden wel wat moeten inleveren, maar vindt dat niet onaanvaardbaar. De rechter vindt de huisvesting van 160 arbeidsmigranten zwaarder wegen dan het individuele belang van omwonenden: er is immers een groot tekort aan verblijfsplekken voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Veel gemeenten in Noord-Holland willen geen (extra) verblijfplaatsen voor deze mensen creëren.

Museum dichterbij

In haar uitspraak gaf de Raad van State aan geen bezwaren te zien in het besluit dat de gemeente Hollands Kroon begin 2022 nam. Nu ondernemer Karel zijn plannen kan voortzetten, komt een museum met educatieve ruimte over het Joodse werkdorp van weleer een stukje dichterbij. Er komen in totaal zes logiesgebouwen en een gebouw met voorzieningen voor de arbeidsmigranten, liggend achter het bestaande gemeenschapshuis. Dat laatste gebouw en de gronden eromheen hebben de status van rijksmonument. Het wordt een museum.

Over het werkdorp

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw woonden en werkten Joodse vluchtelingen in het Werkdorp. Ze gingen er naartoe na aankomst uit nazi-Duitsland, dat ze waren ontvlucht vanwege de Jodenvervolging aldaar. Er werd hard gewerkt en er werd een commune opgebouwd, maar na de inval van mei 1940 ging het hard en uiteindelijk werden vrijwel alle Joodse werkers afgevoerd en vermoord. Slechts een kleine groep overleefde de Sjoa en na de oorlog kwam het complex leeg te staan.

Kunstenaars zoeken rubber laarzen voor project in voormalig Joods Werkdorp
Geert Schoonbeek de Vlaming en Wouter van Deenen zijn op zoek naar rubber laarzen. Die zijn bedoeld voor het herdenkingsproject Aan de klei onttrokken, voor de vermoorde inwoners van het Joods Werkdorp Wieringermeer.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Arbeidsmigranten komen toch naar voormalig Joods werkdorp