Archief Henriëtte Boas naar Rosenthaliana

Henriëtte Boas, beeld: M. Antonisse / Anefo - Nationaal Archief, commons.wikimedia.org
Marcel Antonisse / Anefo - Nationaal Archief, commons.wikimedia.org

Het persoonlijke archief van dr. Henriëtte Boas (1911-2001) wordt volgende week overgedragen aan de Bibliotheca Rosenthaliana en wordt daarmee onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De omvang van het archief is ongeveer 15 meter en bestaat voor een groot deel uit correspondentie. Ook ingekomen brieven en een deel van de uitgaande brieven, blocnotes, schriften en mappen met aantekeningen, observaties en opmerkingen, die Boas gedurende de dag opschreef, zijn bewaard gebleven.

In de herinnering van velen leeft Boas voort door de talloze ingezonden brieven en artikelen, die zij schreef over Joodse cultuur, Nederlands Jodendom en de staat Israël. Zij stond dan ook te boek als Nederlands bekendste ingezonden brievenschrijver. Maar ze was aanzienlijk meer dan dat. Boas zette zich haar leven lang in voor de Joodse zaak. Ze groeide op in de Den Texstraat in Amsterdam en promoveerde in 1938 cum laude op een dissertatie over Vergilius. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze als omroepster bij de BBC in Londen. Van 1947 tot 1951 woonde ze in Israël waarna ze terugkeerde naar Amsterdam. Ze was sinds 1959 lerares in de klassieke talen, vanaf begin jaren zestig tot haar pensioen aan het Haarlemmermeerlyceum in Badhoevedorp, waar zij vanaf 1970 woonde. Daarnaast was zij correspondente voor de Jerusalem Post en andere Israëlische en Joodse bladen.

Tegelijk met de overdracht van het archief op 25 mei vindt bij de Bijzondere Collecties de presentatie plaats van De waarheidszoekster, de biografie over Henriëtte Boas, geschreven door Pauline Micheels. Opdrachtgever voor de biografie was de Dr. Henriëtte Boas Stichting. Deze stichting bevordert de studie van het Jodendom in Nederland, verleent stipendia aan studenten en onderzoekers en verstrekt extramurale zorg.

De Bibliotheca Rosenthaliana telt ongeveer 120.000 werken en zo’n tachtig archieven over Joodse geschiedenis en cultuur. Naast gedrukte boeken bevat de collectie talrijke handschriften, foto’s en prenten.

In 2004 zond NIK Media (de latere Joodse Omroep) een documentaire uit over het leven en het werk van Henriëtte Boas: ‘Ik lees de krant met een schaar’, die hieronder kan worden bekeken.

Categorie:

Home » Nieuws » Archief Henriëtte Boas naar Rosenthaliana