Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Artisjokken-ruzie tussen Joden Rome en rabbijnen

Carciofi alla giudia of “artisjokken op z’n Joods”: al honderden jaren is het een culinaire specialiteit van de Joodse gemeenschap in Rome, maar sinds kort is de groente de inzet van een conflict met het zogenoemde rabbinaat van Israël, de hoogste Joodse geestelijken van het land. Zij dreigen met een verbod op de import van “Carciofi alla giudia” omdat de artisjokken volgens hen niet koosjer zijn en dus niet aan de Joodse voedselvoorschriften voldoen, meldt de Israëlische krant Haaretz. Volgens het rabbinaat zit het hart van de groenten vol wormen. Wassen zou geen soelaas brengen. “Daarom kan het gerecht niet kosjer zijn”, zegt rabbijn Yitzhak Arazi. “Dat is niet ons beleid, het is de Joodse religieuze wet.”

Citroenwater
De Joodse gemeenschap in Rome is woedend om het mogelijke verbod. Het Italiaanse persagentschap ANSA citeert een woordvoerder die stelt dat de versheid van het gerecht afhangt van de kwaliteit van de groenten én van de wijze waarop de kok die reinigt. Hij argumenteert dat de Romeinse artisjokken een smalle stam hebben die wormen verhindert het hart van de groente te bereiken. Bovendien schrijft de bereidingswijze voor dat de kok ze eerst in citroenwater moet wassen en ze vervolgens op een hoge temperatuur moet bakken. “Romeinse Joden weten perfect welke artisjokken ze moeten kiezen en hoe ze die moeten klaarmaken”, zegt de woordvoerder.

Milaan
Nog volgens de woordvoerder zijn artisjokken in Israël van een mindere kwaliteit. Bovendien zouden Joden in Israël ze op een andere manier bereiden. Hij meent dat een verbod hierdoor naast de kwestie is omdat het op 2 totaal verschillende producten gaat. Zijn de Joden in Rome standvastig, dan hebben hun geloofsgenoten in Milaan wel oren naar het oordeel van het rabbinaat van Israël. Volgens Haaretz zijn de “Carciofi alla giudia” in de Noord-Italiaanse stad intussen van het menu gehaald.’

Deze tekst werd eerder gepubliceerd op de website van VRT Nieuws. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X