Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Jonge Gouwenaren poetsen Stolpersteine op

In Gouda hebben jongelui van de Scouting Wilo een goede daad verricht. Op zaterdag hebben ze op 59 adressen met Stolpersteine deze messning steentjes in de grond opgepoetst. Het gaat om veertien jongelui van elf tot vijftien jaar die ijverig de namen van de omgebrachte Joodse Gouwenaars weer wat leesbaarder hebben gemaakt. In vijf groepen zwermden ze uit over de stad. Dit deden ze na de plaquettes met namen in het Metaheerhuisje te hebben gezien en aandachtig naar het verhaal over deze mensen te hebben geluisterd. De laatste Stolpersteine in Gouda werden vorig jaar gelegd.

Dit alles meldt de Stichting Joods Metaheerhuisje Gouda middels een persbericht. ‘Leen Blom van Centric had geholpen met een digitale kaart voor de scouts, mooi uitgevoerd door stagiair Mike Burghout. Een kaart met 59 Stolpersteine-adressen (de al bestaande locaties en ook alvast de zeven nieuwe adressen van aanstaande 24 april). In de legenda de adressen en het aantal Stolpersteine per adres’, zo schrijft Soesja Citoen van de Stichting.

Dankzij de poetsactie zijn ook de namen op de 56 Stolpersteine voor het voormalig Joods Bejaardentehuis op de Oosthaven weer meer leesbaar. Vandaag, maandag 9 april, is het vijfenzeventig jaar geleden dat SS en politie de bewoners van het tehuis wegvoerden. De Joodse ouderen hadden hun rugzakjes al ingepakt. Neef Bertus (27) en nicht Jacoba Keetje Meijer (20) van wijlen dichter Leo Vroman, die in het tehuis werkten, waren er bij. Zijn tante Saartje (72) eveneens, aldus de Stichting.

Ies Cohen, wiens vader administrateur van het bejaardencentrum was, herdacht de bewoners vijf jaar geleden bij de plaatsing van de 56 Stolpersteine. Hij noemde het ‘een schandaad waar ik geen woorden voor heb’. Op auto’s werden de bejaarde Joden ingeladen en naar de trein gevoerd. Vandaar ging het via Rotterdam naar Westerbork, tenslotte eindigde het leven van de meesten in vernietigingskamp Sobibor.

De poetsactie van de scouts was weer een gelegenheid om met jongelui over dit deel van de Goudse geschiedenis te praten, aldus de Stiching. De Tweede Wereldoorlog is ver weg voor de meesten van deze nieuwe generatie, maar de Stolpersteine met namen van de vermoorde Goudse Joden brengen de geschiedenis en het belang van vrede en vrijheid toch dichterbij. Uit het persbericht: ‘Wat het poetsen betreft: We kunnen alle hulp gebruiken om de messing Stolpersteine af en toe met wat koperpoets op te poetsen. Vele handen maken licht werk, dus we houden ons aanbevolen voor uw hulp voor de toekomst.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X