Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Oogartsen: druppels om bril te vervangen

Israëlische oogartsen aan het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem en het Instituut voor nanotechnologie van de Bar-Ilan Universiteit (BINA) hebben met succes oogdruppels ontwikkeld die het hoornvlies herstellen en verbetering kunnen brengen in bij- en verziendheid. Dit meldt de website NoCamels. Deze ‘nanodruppels’ zijn met succes getest op varkenshoornvliezen volgens de onderzoekers en zullen naar wordt verwacht in de loop van dit jaar in klinisch onderzoek worden getest op mensen.

Als het onderzoek goede resultaten oplevert, zou deze revolutionaire ontdekking de noodzaak voor brillen kunnen opheffen. De nanodruppels zijn gemaakt van een synthetische oplossing van nanodeeltjes, die helpt om gezichtsproblemen te corrigeren die gerelateerd zijn aan het hoornvlies.

Dr. David Smadja, een onderzoeker die is verbonden aan BINA en die hoofd is van de Oogheelkundige onderzoeksafdeling van Shaare Zedek, leidde het team van oogartsen. Hij zei tegen de Jerusalem Post dat de nanodruppels “de oogheelkundige en optometrische behandeling van patiënten met bij- of verziendheid op revolutionaire wijze kunnen veranderen.” Smadja denkt dat de druppels op den duur multifocale lenzen kunnen vervangen en mensen in staat kunnen stellen om objecten op verschillende afstanden goed te zien. “Dit is een geheel nieuw concept voor het corrigeren van oogproblemen,” stelt Smadja.

Smadja vertelde niet hoe vaak de oogdruppels moeten worden gebruikt om brillen te vervangen. Het is ook onduidelijk hoeveel werk er nog moet worden gedaan voor het klinisch onderzoek op mensen kan beginnen.

Als het klinisch onderzoek succesvol is, kunnen patiënten een app op hun smartphone gebruiken om ‘de brekingsindex van hun ogen thuis te meten, een laser patroon te creëren en vervolgens een optisch patroon aan te brengen op het hoornvlies van hun oog,’ zo meldde de Jerusalem Post.

Smadja werkte samen met professor Ze’ev Zalevsky van de technische faculteit van de Bar Ilan Universiteit en met Professor Jean-Paul Lellouche van de afdeling Chemie van het al genoemde BINA. Andere experts van Shaare Zedek waren betrokken bij het ontwikkelen van de oogdruppels. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X