Holocaust Museum VS trekt prijs Aung San Suu Kyi in
Het Holocaust Monument en Museum in Washington heeft de mensenrechten-onderscheiding teruggetrokken die het in 2012 had uitgereikt aan Aung San Suu Kyi, voormalig politiek gevangene en activiste voor democratie. Zij is nu de leidster van de burgerregering van Myanmar. Dit meldt het Joodse persagentschap JTA.
Het museum trekt de naar Elie Wiesel vernoemde onderscheiding in omdat Aung San Suu Kyi zich niet verzet tegen de ‘ethnic cleansing’ en mogelijke genocide op de Rohingya minderheid in Myanmar.
“We hadden gehoopt dat u – als iemand die wij en vele anderen hebben geëerd voor uw toewijding aan menselijke waardigheid en universele mensenrechten – iets gedaan zou hebben om de wrede campagne van het leger te veroordelen en te stoppen en om solidariteit uit te spreken met de Rohingya bevolking,” zo schreef het museum in een brief aan Aung San Suu Kyi die op 7 maart is verzonden, zoals de New York Times als eerste berichtte.
De brief stelt dat haar partij “in plaats daarvan heeft geweigerd mee te werken met onderzoekers van de Verenigde Naties, retoriek vol haat heeft verspreid over de Rohingya gemeenschap, en toegang heeft geweigerd aan journalisten die onderzoek wilden doen naar de omvang van de misdrijven in de staat Rakhine (waar de meeste Rohingya’s woonden, red.).”
Aung San Suu Kyi was de tweede persoon die de Elie Wiesel onderscheiding ontving, na Wiesel zelf. De onderscheiding is vernoemd naar de inmiddels overleden overlevende van de Sjoa, die als auteur de Nobel Prijs voor de Vrede ontving, en geeft erkenning aan publieke figuren die strijden tegen haat en genocide en die de menselijke waardigheid bevorderen. De meest recente ontvanger is de Duitse kanselier Angela Merkel.
Aung San Suu Kyi zat vijftien jaar in huisarrest wegens haar verzet tegen de militaire dictatuur in haar land. Zij werd internationaal bewonderd als een prodemocratisch icoon. In 2015 werd zij verkozen tot staatsraad – een positie die lijkt op die van premier – als onderdeel van Myanmar’s overgang naar democratie.
Maar zij ligt in toenemende mate onder vuur omdat zij zich niet heeft uitgesproken tegen de militaire campagne tegen de Rohingya, een vervolgde moslimminderheid in Myanmar. Het leger heeft duizenden Rohingya vermoord en zo’n zevenhonderdduizend gedwongen te vluchten. Het leger heeft hun dorpen platgebrand en de doden in massagraven begraven.
Het Holocaust Museum heeft Aung San Suu Kyi aangemoedigd om samen te werken met de VN bij hun pogingen de legercampagne te onderzoeken en te stoppen, en om de Rohingya staatsburgerschap en gelijke rechten te geven, die zij nu niet hebben.
De Amerikaanse Jewish World Service, die hulp verleent in ontwikkelingslanden, prees de stap van het museum. De organisatie is steeds in de voorhoede geweest van een Joodse campagne om aandacht te vragen voor het lijden van de Rohingya.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren