Ashalim wordt hoogste zonnetoren ter wereld

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Israël bouwt momenteel de hoogste zonnetoren ter wereld – Ashalim – middenin de Negevwoestijn. De toren wordt 240 meter hoog, bijna tweeënhalf keer de Dom van Utrecht. Om de toren staan 55.000 beweegbare, via wifi aangestuurde spiegels, zogeheten heliostats, die de baan van de zon volgen. Het licht reflecteert op een reusachtige toren, waarin gesmolten zout zit dat de warmte opvangt. Via een hittewisselaar ontstaat stoom. Die drijft een turbine aan waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Het complex wordt in 2017 in gebruik genomen en moet 121 megawatt aan stroom gaan leveren. Dat is genoeg om 110.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Israël is nu nog grotendeels afhankelijk van vervuilende kolen-, gas- en oliegestookte centrales. “De zonnetoren stoot geen CO2 uit en heeft als voordeel dat hij niet alleen elektriciteit opwekt maar ook zeewater kan ontzilten,” zegt Wim Sinke van onderzoeksbureau ECN Solar Energy in Petten. “Vergeleken bij parken met zonnepanelen zijn de investeringen nog erg groot. Maar als niemand een zonnetoren bouwt, gaan de kosten ervan ook niet omlaag.”

De constructie van Ashalim kost ongeveer zevenhonderd miljoen euro, geld dat komt van het Amerikaanse General Electric, het Franse Alstrom en het Israëlische investeringsfonds Noy. De Israëlische regering belooft minimaal 25 jaar energie te betrekken van het vierhonderd voetbalvelden grote complex.

De techniek bestaat al tientallen jaren maar de toepassing komt pas nu op gang, zegt Sinke. “Zonnetorens komen in trek omdat ze, zeker in combinatie met het grootschalig gebruik van zonnepanelen, een flinke hoeveelheid duurzame energie opwekken. Omdat gesmolten nitraatzouten warmte lang vasthouden, kan de zonnetoren ook na zonsondergang stroom opwekken, een groot voordeel ten opzichte van zonnepanelen. Die doen weinig in het donker.”

In Nederland ziet Sinke vooralsnog geen zonnetorens verschijnen. “Dankzij de warmteopslag kunnen korte periodes met bewolking overbrugd worden, maar in een nat klimaat is de toren niet rendabel. De techniek wordt dus uitsluitend toegepast op plekken waar de zon bijna altijd schijnt, zoals de woestijngebieden rondom de Middellandse Zee.” Ook Marokko, Zuid-Afrika en Chili hebben een zonnetoren of bouwen er één.

Bron: Het Parool

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Ashalim wordt hoogste zonnetoren ter wereld