Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Veel aandacht voor het vergeten getto Asterdorp

In luttele weken heeft Asterdorp, het tot voor kort nagenoeg onbekende vierde getto van Amsterdam, landelijke bekendheid gekregen.
In december 2015 kwam plotseling het nieuws dat Asterdorp door de Duitse overheid officieel erkend was als getto – in de oorlog werd het ommuurde dorp door de Duitsers gebruikt als woonoord voor Joden.

Schoremstad, zoals dit in 1927 gebouwde wooncomplex voor asociale gezinnen in Amsterdam-Noord genoemd werd, bestaat nu grotendeels alleen als naam – alleen het poortgebouw staat nog overeind. Daar werden woensdag 27 januari voor het eerst officieel de Joodse Asterdorpers herdacht.

Twee documentaires zijn er gemaakt over de geschiedenis van Asterdorp. Filmmaker Saskia van den Heuvel, die voor beide films tekent, vertelt hierover tijdens de laatste lezing in de succesvolle Crescas-serie Helden en Schurken, a.s. maandag, 14 maart. Zij zal fragmenten laten zien uit zowel Het Vergeten Getto als Het einde van de wereld / Asterdwarsweg 10, waarin bewoners van Asterdorp uit alle periodes vertellen over hun ervaringen.

Hoe ging ze te werk, hoe vond ze die voormalige bewoners en wat heeft haar onderzoek, behalve de erkenning van Asterdorp als getto, nog meer opgeleverd? Ook vertelt ze over de samenwerking met Stephan Steinmetz, onlangs gepromoveerd op het proefschrift Asterdorp, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering, en genealoog Ed van Rijswijk, die de namen van de Joodse bewoners uit de archieven wist terug te vinden.

Crescas heeft voor deze bijzondere lezing nog een paar stoelen vrij. Inschrijven kan, mits snel, via deze link. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X