Awraham Meijers spreekt op Kristallnachtherdenking Muiderpoortstation

Kristallnacht
Bundesarchiv

Op de Kristallnachtherdenking bij het Amsterdamse Muiderpoortstation zal vandaag Jonet-columnist Awraham Meijers spreken. De journalist en opiniemaker is gevraagd door de organisatie, die in handen is van voormalig BuurtBeheer Dapperbuurt. Bij het station staat een speciaal gedenkteken dat herinnert aan de Kristallnacht van 1938 in nazi-Duitsland, tachtig jaar geleden. Vanaf het Muiderpoortstation zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog tevens ruim elfhonderd Joden naar kamp Westerbork gedeporteerd, om van daar naar de vernietigingskampen te worden afgevoerd. De sprekers van vanmiddag zijn onder andere afkomstig uit het onderwijs, de buurt en de organisatie zelf. Tijdens de bijeenkomst wordt het gebed voor de doden uitgesproken en is er een minuut stilte. Ook worden er bloemen bij het monument gelegd en kaarsjes aangestoken. Ceremoniemeester van de middag is Els Plasterk.

De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen de Joodse bevolking in Duitsland. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden veertienhonderd synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7.500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Volgens eerste verslagen werden tijdens de Kristallnacht 96 Joden op straat vermoord. Ook in Oostenrijk en Sudetenland (in Tsjecho-Slowakije) werden Joden aangevallen en hun bezittingen vernield. Nazi-propagandaminister Joseph Goebbels wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht.

Awraham Meijers is journalist en opiniemaker, en schrijft sinds 2013 voor Jonet.nl. Hij werd geboren de Tweede Wereldoorlog in het Overijsselse Hengelo. Na zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine is hij vanwege zijn socialistische idealen naar een kibboets in Israël gegaan, waar hij een vijf jaar heeft gewoond en gewerkt. Nederland bleef hem echter bezighouden en uiteindelijk is hij teruggekeerd. Eerst naar Arnhem, waar hij jarenlang werkte voor Algemeen Arnhems Persbureau , en daarna door naar Amsterdam, waar hij al dertig jaar woont. Hij werkte onder meer als freelance journalist voor verschillende bladen, zoals Joods Journaal, Villa d’Arte en de Stentor. Tevens was Meijers actief voor de Joodse Omroep en het NIW, en dreef hij een aantal jaar een restaurant in de Amsterdamse Utrechtsestraat. Af en toe maakt hij ook boekrecensies en reportages voor Jonet.nl.

toespraak van Awraham Meijers bij Kristallnachtherdenking 2018 Muiderpoortstation

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Awraham Meijers spreekt op Kristallnachtherdenking Muiderpoortstation