CDA en VVD: ‘Halsema moet opheldering geven over antisemitische song op Dam’

Ismo
Twitter

Het CDA en de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad eisen opheldering van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) over een antisemitische song die op de Dam ten gehore is gebracht. Het gaat om een nummer van de omstreden rapper Ismo dat afgelopen zondag op het plein te horen was tijdens een anti-Israëlische demonstratie. De kleine demonstratie was georganiseerd door het vaste groepje van pro-Palestijnse demonstranten dat geregeld op de Dam en het Leidseplein staat. Regelmatig hebben zij ruzie met de pro-Israëlische demonstrant Michaël Jacobs, die ook op beide pleinen demonstreert. Het CDA en de VVD, beiden oppositiepartijen in de raad, vinden dat de pro-Palestijnse demonstranten met het draaien van het lied te ver zijn gegaan en hebben schriftelijke vragen ingediend bij burgemeester Halsema. Ismo werd eerder door de Hoge Raad veroordeeld voor het beledigen van Joden en homoseksuelen.

Het gaat om het nummer ‘Free Palestina’ waarin Ismo zijn woordelijke gal spuwt over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De tekst spoort volgen critici aan tot haat en geweld. Uit de song: ‘Een paar jaar later spitsuur in Tel Aviv […] Ze stapt de bus in, met haar ook nog een man of zestig; […] Ze ziet haarzelf met hem zitten als haar ogen sluiten Al die wraakgevoelens in haar die komen naar buiten; Al die wraakgevoelens in haar die wil ze nu uiten; Dus ze blaast zichzelf op.’ Ismo doelt op een Palestijnse vrouw. Bekijk het draaien van de song op de Dam hier. Het CDA en de VVD willen weten of het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte is van deze tekst. ‘Hebben college, burgemeester en het Openbaar Ministerie een opvatting over de toelaatbaarheid van deze uiting? Welke afwegingen spelen hebben daarbij gespeeld?’ zo vragen fractievoorzitter Diederik Boomsma (CDA) en gemeenteraadslid Marianne Poot (VVD) aan Halsema. Volgens beiden zijn dit soort uitingen op de Dam ‘ongewenst’.

Op de Dam was er niet alleen de rap song van Ismo, maar ook de aanwezigheid van Amin Abu Rashed uit de regio Rotterdam. Volgens verschillende inlichtingendiensten en onderzoeksjournalist Carel Brendel is hij een fondsenwerver van Hamas. ‘Hoe staat het college tegen de aanwezigheid van personen die fondsen werven voor organisaties die door de Europese Unie als terroristisch worden gezien?’ vragen Boomsma en Poot aan de burgemeester. Ook willen ze weten hoe vaak er in de laatste jaren dergelijke anti-Israëlische demonstraties op de Dam zijn geweest en of de gemeente wel eens voorwaarden heeft verbonden aan deze protestacties. ‘Is de burgemeester het met de indieners eens dat de vrijheid van demonstratie niet betekent dat er geen enkele grens te stellen is aan de frequentie van de aanwezigheid van één specifieke demonstratie op de Dam?’ aldus CDA en VVD in hun schriftelijke vragen.

Beide partijen vinden dat aan de vrijheid van demonstratie bepaalde grenzen kunnen zitten en dat het dezelfde soort demonstratie op de Dam best minder vaak mag worden gehouden. In 2016 verbood wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) het tonen van een hakenkruis tijdens een PEGIDA-demonstratie. PEGIDA-voorman Edwin Wagensveld deed dit toch en werd daarvoor opgepakt. Tevergeefs, zo bleek later voor de rechter, die oordeelde dat er geen rechtsgrond was voor het oppakken van Wagensveld om het tonen van dit symbool. Bij de pro-Palestijnse demonstraties op de Dam worden ook hakenkruisen, maar ook kakkerlakken gebruikt. Hoewel er juristrudentie is met de zaak Wagensveld, willen CDA en VVD of de burgemeester bekijkt of het aantal pro-Palestijnse demonstraties op de Dam minder kan of dat ze naar een plek elders in de stad kunnen verhuizen.

Sinds een aantal jaren demonstreren kleine clubs aan pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten op de Dam, en het Leidseplein. Onder burgemeester Van der Laan werden er spelregels bedacht om ervoor te zorgen dat ze niet in elkaar vaarwater zouden komen, maar zo af en toe is het nog steeds raak. Onlangs filmde de pro-Israëlische demonstrant een confrontatie van hem met de politie. Bekijk de video hier.

Categorie:

Home » Nieuws » CDA en VVD: ‘Halsema moet opheldering geven over antisemitische song op Dam’