AZ-fans niet vervolgd om anti-Joodse liederen

wikipedia

Supporters en hooligans van AZ krijgen worden niet vervolgd het zingen van antisemitische liederen voorafgaand aan een wedstrijd tegen Ajax op 6 mei. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten na onderzoek te hebben gedaan. Volgens het OM kan de politie niet precies vaststellen wie de discriminerende liederen heeft gezongen. Wel heeft de politie met de arrestatie van 150 AZ-fans het anti-Joodse gejoel terecht gestopt.

Uitgebreid onderzoek

‘Na uitgebreid onderzoek kan het OM geen duidelijk verband leggen tussen de afzonderlijke leden van de aangehouden groep en de groepsbelediging, waardoor individuele vervolging volgens het OM niet mogelijk is’, aldus het OM in een persbericht. ‘Strafrecht is in principe gericht op het individu, het is daarom van belang om per verdachte vast te kunnen stellen wat zijn of haar rol is geweest bij het plegen van een strafbaar feit’.

Ingreep

Op 6 mei werden 154 AZ-supporters, die onderweg waren naar de Johan Cruijff ArenA, vooafgaand aan de wedstrijd Ajax-AZ aangehouden bij het Amsterdamse metrohalte Strandvliet. De politie greep in na het horen zingen van antisemitische liederen tijdens de metrorit vanaf Amsterdam Centraal naar het stadion en op de tussenliggende stations.

Meerdere waarschuwingen

De politie had de hooligans al meerdere keren gewaarschuwd om te stoppen met zingen, maar de waarschuwingen werden genegeerd. ‘Door de aanhoudingen is voorkomen dat de groep supporters nog langer antisemitische liederen kon zingen en daarmee is de groepsbelediging, wat een misdrijf is, gestopt’. Toch kan er volgens hem OM dus niemand worden vervolgd om groepsbelediging.

‘Niet meer doen’

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) heeft besloten dat de volgende keer als AZ tegen Ajax in Amsterdam speelt, de helft van het aantal normaal toegestane supporters naar het stadion mag komen. Hiermee hoopt de politica een signaal af te geven dat antisemitische liederen onacceptabel zijn en dat de Alkmaarders het niet meer zullen doen. Ook wordt dit incident besproken in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid. De regiegroep bestaat uit de KNVB, de politie, het OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Lees ook:
AZ-supporters aangehouden in Amsterdam om antisemitische liederen

In Amsterdam is een metrostel vol supporters van AZ aangehouden omdat die antisemitische liederen aan het zingen waren. De fans van de Alkmaarse club gingen naar de Johan Cruijff ArenA voor een wedstrijd tegen Ajax, een club waarvan veel fans zich ‘Joden’ noemen. Zeker 154 AZ-supporters zijn gearresteerd en meegenomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » AZ-fans niet vervolgd om anti-Joodse liederen