BDS en Amnesty International sturen omstreden kerstpakket naar Brits ministerie

flickr

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze maand een kerstpakket ontvangen van BDS-activisten en Amnesty International. In het pakket zaten producten uit Israël met een label waarop stond dat ze in de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte waren geproduceerd. Volgens de anti-Israëlische BDS is dit een reden om de staat Israël te boycotten. Het geschenk was gevuld met olijfolie, wijn, dadels en sinaasappels gemarkeerd met ‘Delicious but tainted’-stickers. ‘Producten uit nederzettingen vinden vaak hun weg naar Britse markten en naar onze winkelschappen,’ aldus Amnesty, dat een verbond met BDS gesloten lijkt te hebben.

Amnesty International deed een verklaring uitgaan: ‘Deze items zijn slechts enkele van de duizenden illegale producten van Israëlische nederzettingen die in onze schappen in het Verenigd Koninkrijk terechtkomen.’ Ook dienden de activisten een petitie in bij het ministerie, die door meer dan 50.000 Britten is ondertekend. ‘Meer dan vijftig jaar geleden werden Palestijnen gedwongen hun huizen te verlaten, en gedood – alles om plaats te maken voor meer illegale Israëlische nederzettingen,’ aldus de NGO. Volgens de groep zijn de producten gemaakt op ‘gestolen land’. Amnesty meldde ook dat er in 2019 een nieuwe campagne zal worden gelanceerd ‘gericht op een aantal bedrijven die profiteren van schendingen van de mensenrechten in illegale Israëlische nederzettingen.’

De strijd om producten uit de West Bank en Golan lijkt nog niet gestreden. Zo probeert de beweging Boycot, Desintevesteren en Sancties (BDS) nog steeds alle producten uit deze gebieden te labelen. Tegelijkertijd is er een tegenbeweging gaande, die stelt dat deze producten niet gelabeld hoeven te worden en, als ze toch stickers krijgen, producten uit andere ‘bezette gebieden’ zoals de Westelijke Sahara en Tibet ook labels moeten krijgen. De EU heeft eerder een richtlijn doen uitgaan waarin staat dat alle lidstaten producten uit de West Bank en Golan Hoogvlakte moeten labelen, maar vooralsnog lijken de meeste landen zich hier niet aan te houden. Hongarije en Griekenland hebben expliciet te kennen gegeven niet over te gaan op het stickeren. Nederland laat nog steeds in het midden wat te doen.

Categorie:

Home » Nieuws » BDS en Amnesty International sturen omstreden kerstpakket naar Brits ministerie