Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
BDS-clubs komen Israël niet meer in

Bepaalde organisaties die oproepen tot een boycot van Israël mogen voortaan niet meer in dat land actief zijn. Ook mogen ze het land niet langer in. Dat heeft de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu besloten. Het gaat om een twintigtal clubs uit Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Afrika die horen bij de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). De lijst met geweerde BDS-clubs is zondag openbaar gemaakt. Mogelijk wordt de lijst in de toekomst uitgebreid. Vorig jaar nam het Israëlische parlement al een wet aan die het mogelijk maakt activisten een visum voor Israël te weigeren. Op de lijst staan geen Nederlandse clubs.

“We stappen van de verdediging over naar de aanval,” verklaarde minister Gilad Erdan voor Strategische Zaken en Binnenlandse Veiligheid. “De organisaties moeten beseffen dat de staat Israël hen zal tegenhouden en hun vertegenwoordigers zal beletten het land binnen te komen en de burgers schade te berokkenen.” Al jaren heeft het land last van de BDS-beweging, die Israël afschildert als een apartheidsstaat zoals het Zuid-Afrika van voor 1994. In Israël genieten Arabieren echter evenveel rechten als de Joodse inwoners. Ook zijn er democratie, mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.

Het gaat om de volgende Europese organisaties: De France Association Palestine Solidarity, BDS France, BDS Italy, de European Coordination of Committees and Associations for Palestine, de Friends of Al-Aqsa, de Ireland Palestine Solidarity Campaign, de Palestine Committee of Norway, de Palestine Solidarity Association of Sweden, de Palestine Solidarity Campaign, War on Want UK en de Duitse BDS Kampagne.

Uit de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Afrika worden voortaan de volgende organisaties geweerd: het American Friends Service Committee, de American Muslims for Palestine, Code Pink, de Jewish Voice for Peace, de National Students for Justice in Palestine, US Campaign for Palestinian Rights, BDS Chile, BDS South Africa en BDS National Committee. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X