Joods monument Den Haag wordt na jaren onthuld

Joods Monument Den Haag
Joods Monument Den Haag

Het is bekend geworden dat het nieuwe Joodse monument in Den Haag op 28 januari januari wordt onthuld. Beide Joodse gemeenten van de Hofstad zijn verheugd dat het gedenkteken er eindelijk komt. Den Haag is de tweede stad in Nederland waar de meeste Joden niet zijn teruggekeerd na de Tweede Wereldoorlog. Het heeft meer dan 72 jaar geduurd voordat binnenkort een monument onthuld zal worden voor de meer dan 12.000 weggevoerde Joden. Het kunstwerk staat midden in de voormalige Joodse wijk. De Haagse Joodse gemeenten hebben vijf jaar geleden gezamenlijk het initiatief genomen en hebben direct steun gekregen van toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en de wethouders van Den Haag.

Op zondag 28 januari is het dus zover. Op het symposium vòòr de onthulling zal Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van de Anne Frank Stichting, spreken over het thema ‘de leegte van Den Haag: herinneringen aan hen die niet terugkeerden’. Aan de orde zal ook komen de rol die Haagse Joden, zoals bijv Spinoza als meester L.E. Visser (president van de Hoge Raad tot najaar 1940) in de afgelopen eeuwen hebben bijgedragen aan de Haagse samenleving. Duizenden Joodse gezinnen zijn in de oorlog weggevoerd. Heel bijzonder is dat een Haagse Joodse familie zal zorgen voor een  muzikaal intermezzo.  De familie Obermeister-Shasha zal onder andere zingen ‘Eli Eli ( Mijn G’d. mijn G’d)’. Rabbijn Marianne van Praag zal het Jizkor – gebed voor de doden – zingen.

De Stichting Joods Monument Den Haag heeft het geld voor het gedenkteken zelf ingezameld. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenares Anat Ratzabi. Na het symposium onthult burgemeester Pauline Krikke (VVD) het monument samen met voorzitter Ohad Topper van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag en voorzitter Arjéh Baumgarten van de Nederlands-Israëlietische Gemeente ’s-Gravenhage. Na de onthulling draagt rabbijn Shmuel Katzman gebeden voor. De ceremonie vindt plaats op 28 januari op het Rabbijn Maarssenplein in Den Haag.

Aan de realisatie van het monument ging een proces met bezwaarmakers vooraf, dat bij elkaar een kleine twee jaar voor vertraging heeft gezorgd. Er werden 23 bezwaren ingediend door omwonenden en belanghebbenden. Bepaalde bewoners zijn bang dat het gedenkteken veel bezoekers en toeristen zal aantrekken. Enkele leden uit de Joodse gemeenschap vrezen dat het oude kindermonument – dat in het nieuwe geïntegreerd wordt – zal ondersneeuwen. Sommigen vinden dat het werk niet mooi en niet passend is voor de buurt.

De bezwaren van omwonenden en belanghebbenden zijn door het college van b en w ongegrond verklaard. en het gedenkteken kan er daarom komen. ‘De bezwaren betroffen de verschijningsvorm en de locatie van het monument, niet de gedachte achter het monument’, aldus het college van burgemeester en wethouders in een brief.

Categorie:

Home » Nieuws » Joods monument Den Haag wordt na jaren onthuld