Dé online community van Joods Nederland. 3 Shevat 5778 · 19 januari 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joods monument Den Haag wordt toch onthuld

Het nieuwe Joodse monument in Den Haag wordt eind januari toch onthuld. Na alle tumult die erover heeft plaatsgevonden is de rust rond het project wedergekeerd. De bezwaren van omwonenden en belanghebbenden zijn door de gemeenteraad ter zijde geschoven en het gedenkteken zal er toch komen zoals gepland. ‘De bezwaren betroffen de verschijningsvorm en de locatie van het monument, niet de gedachte achter het monument’, aldus het college van burgemeester en wethouders in een brief.

De Stichting Joods Monument Den Haag heeft het geld voor het gedenkteken zelf ingezameld. Het gedenkteken is ontworpen door kunstenares Anat Ratzabi. Burgemeester Pauline Krikke (VVD) onthult het monument samen met voorzitter Ohad Topper van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag en voorzitter Arjéh Baumgarten van de Nederlands-Israëlietische Gemeente ’s-Gravenhage. Na de onthulling draagt rabbijn Shmuel Katzman gebeden voor. De ceremonie vindt plaats op 28 januari op het Rabbijn Maarssenplein in Den Haag.

Zoals gezegd gaf de realisatie van het monument nogal wat gedoe. Er werden 23 bezwaren ingediend door omwonenden en belanghebbenden. De bewoners zijn bang dat het gedenkteken veel bezoekers en toeristen zal aantrekken. Leden uit de Joodse gemeenschap vrezen dat het oude monument – dat in het nieuwe geïntegreerd wordt – zal ondersneeuwen. Sommigen vinden dat het werk niet mooi en niet passend is voor de buurt. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X