Weerstand tegen Haags Joods monument blijft

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De weerstand tegen de komst van het Joodse herdenkingsmonument in de Haagse binnenstad is en blijft. In de afgelopen tijd werden er 23 bezwaren ingediend tegen de komst van het kunstwerk, dat voor de zomer werd aangekondigd en waarvoor inmiddels een vergunning is verleend door de gemeente Den Haag. Het monument moet komen op het Rabbijn Maarsenplein. Binnenkort zal de bezwaarcommissie van de gemeenteraad zich over de brieven buigen.

Voor de zomer kwam een groep buren en kunstenaars in het verweer middels een bezwaarschrift. Zij vinden het monument ‘zeer dramatisch’ en vrezen dat het ‘open en ongedwongen karakter’ van het plein er door verandert. ‘Op weinig subtiele wijze wordt het Joodse verleden aan de mensen opgedrongen’, aldus de klagers. Daarnaast hanteert het gedenkteken volgens de groep ‘geen eigentijdse vormentaal, die aansluit bij de hedendaagse multiculturele samenleving’. Het ontwerp laat zien dat er verschillende onderdelen komen, zoals achtergebleven koffers en een deur die op een kier staat. Dat de Joodse gemeenschap de bekostiging voor het kunstwerk verzamelde, levert ook kritiek op. ‘Het zou de gemeente sieren om zelf met een weloverwogen plan te komen, in plaats van mee te liften op een willekeurig voorstel en wellicht omdat het met een zak geld komt’.

Oud-Eerste Kamerlid Hanneke Gelderblom (zelf Joods) hoort bij een gemeentelijke begeleidingsgroep. Zij ziet liever een andere vorm van herdenken op het plein. “Ik vind het een gemiste kans. Met dit ontwerp vormen de monumenten op het plein geen eenheid,” aldus Gelderblom tegen de lokale radiozender Den Haag FM. Haar werkgroep adviseerde de Stichting Joods Monument Den Haag om het huidige Joods herdenkingsmonument van de Gedempte Gracht te verplaatsen naar het Rabbijn Maarsenplein. “Maar de stichting heeft gewoon haar ontwerp doorgedrukt, zonder overleg met de buurt en de ontwerper van het kindermonument”, aldus Gelderblom. Volgens haar is er weerstand ontstaan omdat de Stichting onvoldoende draagvlak zou hebben gecreëerd.

Categorie:

Home » Nieuws » Weerstand tegen Haags Joods monument blijft