Bebloede poppen op Joodse begraafplaats in Denemarken gegooid

YouTube

In de Deense stad Aalborg is de Joodse begraafplaats besmeurd met anti-Joodse leuzen. Ook lagen er rood gekleurde poppen en antisemitische pamfletten op de grond. Het vandalisme vond in het Paasweekend plaats, aldus de autoriteiten. De Deense minister Nick Hækkerup van Justitie noemt de zaak ‘schandalig en zeer beschamend’, meldt zender TV2. In Denemarken waren in 2019 ook al dergelijke aanvallen op de Joodse gemeenschap. Ook toen werd er schande van gesproken, onder meer door koningin Magrethe II.

DNA-onderzoek
De vernielingen vonden plaats op zaterdagavond, zo meldde de officier van dienst van de politie van Noord-Jutland bij de zender. “We kregen om 07.54 uur een melding dat een dader rode verf op metselwerk heeft gesmeerd en twee met rood besmeurde poppen op de begraafplaats heeft gegooid. Tegelijkertijd zijn er flyers met antisemitische boodschappen gegooid,” zegt Jess Falberg van de politie. De anti-Joodse pamfletten zijn van de neonazistische organisatie Nordfront.

De politie van Noord-Jutland is een onderzoek begonnen naar de zaak. Dat gebeurt op basis van de verspreide flyers. Hier zal de politie onder meer proberen om DNA-sporen op te sporen, aldus TV2. Tegelijkertijd is de politiebewaking rond Joodse instellingen in Denemarken geïntensiveerd. Falberg: “We hebben niets dat naar specifieke mensen verwijst. Maar het is dan duidelijk waar we op dit moment naar potentiële daders moeten zoeken.”

Bloedige poppen
Op de website van Nordfront staan verschillende foto’s. Volgens de organisatie ‘zijn er in verschillende steden in het hele land acties ondernomen om bewustzijn te creëren voor Joodse tradities, die de organisatie dierenmishandeling noemt’. Een van die plaatsen is Horsens, waar Nordfront foto’s van poppen en flyers heeft gespreid. Maar de politie van Zuidoost-Jutland ontkent dat er antisemitisch vandalisme in die gemeente heeft plaatsgevonden. De politie is wel bekend met foto’s op de Nordfront-site van ‘bloedige poppen’ in Horsens, maar heeft geen vernielingen gevonden.

Reactie Nordfront
Tegen de krant Ekstra Bladet zegt Nordfront-woordvoerder Mikkel Pedersen dat de organisatie bestaat uit een organisatie en een verzetsbeweging. “Nordfront ondersteunt natuurlijk het activisme dat de verzetsbeweging uitvoert, en we komen overeen om de spreekbuis en nauwe medewerker van de verzetsbeweging te zijn.” Minister Nick Hækkerup van Justitie noemt de zaak ‘schandalig en zeer beschamend’. Uit een bericht van de minister: ‘De zaak wordt nu door de politie onderzocht en het is gewoon verwerpelijk dat we opnieuw moeten zien dat begraafplaatsen worden geschonden’.

https://youtu.be/dW6ztO2ypvc

Eerdere problemen
In Denemarken vonden in 2019 rond de herdenking van Kristallnacht al vernielingen plaats. De Joodse begraafplaats in Randers, Noord-Jutland, werd besmeurd met antisemitische tegens en ook kregen Joden stickers in de vorm van gele davidsterren op hun brievenbus geplakt. Op andere plekken vond eveneens vandalisme plaats. Ook toen sprak de politiek schande van de gang van zaken. Premier Mette Frederiksen veroordeelde het en ging in overleg met de Joodse gemeenschap. Ook stipte koningin Margrethe II de situatie aan in haar Oudjaarstoespraak en sprak zij haar zorgen uit. De daders zaten in de hoek van Nordfront en zijn berecht.

Lees ook:
Een jaar celstraf voor bekladden van 84 Joodse graven in Denemarken

De Deen Jacob Vullum Andersen (39) veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf voor het besmeuren van Joodse graven in het Deense stadje Randers, in het weekend van de herdenking van Kristallnacht in 2019. Mededader Søren Lau Kjeldal (28) is ook schuldig bevonden.


Categorie: |

Home » Nieuws » Bebloede poppen op Joodse begraafplaats in Denemarken gegooid