Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Meer bekende Joodse Amerikanen in #metoo

In Amerika lijkt geen einde te komen aan de golf aan onthullingen over seksueel misbruik. Met name gaat het om mannen in een belangrijke positie die deze hebben gebruikt om seksueel aan hun trekken te komen. Zo ook bekende Joodse Amerikanen, van wie tot voor kort niet gedacht werd dat ze zich zouden hebben vergrepen. Afgelopen week werden er weer nieuwe onthullingen gedaan. Eerder was het de beurt aan filmproducent Harvey Weinstein, waarna de doos van Pandora open ging.

Zondag werd bekend dat James Levine, oud-dirigent van het Metropolitan Orchestra (the Met) in new York, zich jarenlang schuldig zou hebben gemaakt aan ongewenste seksuele intimiteiten bij een minderjarige jongen. Het misbruik begon in 1985, toen het slachtoffer vijftien jaar oud was, en zou hebben geduurd tot in 1993. Levine heeft het misbruik eerder in alle toonaarden ontkend en zegt niets met #metoo te maken te willen hebben. Niettemin deed de man vorig jaar aangifte tegen de dirigent, die zelf veertig jaar verbonden was aan the Met.

Het is nog niet zeker of Levine de daden ook werkelijk heeft gepleegd. Zo deed een rechercheur zeven maanden lang onderzoek, waarvan de resultaten nog niet openbaar zijn. Intussen heeft het Metropolitan Orchestra zelf een onafhankelijk onderzoek naar Levine laten instellen. Het wordt niet uitgesloten dat hij meerdere jonge mannen heeft misbruikt. De maestro heeft de man die hem van seksueel misbruik beschuldigd al meerdere malen afgekocht. De man ontving naar eigen zeggen bij elkaar circa 50.000 dollar. In 2014 hadden de twee heren voor het laatst contact.

Ook de Amerikaans-Joodse toneelschrijver, regisseur en scenarioschrijver Israel Horovitz zit in de hoek waar de klappen vallen. De man die ruim zeventig toneelstukken op zijn naam heeft staan, wordt momenteel door negen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Het misbruik vond volgens de New York Times plaats tussen 1986 en 2016. Er waren al jaren geruchten over Horovitz. De vrouwen zeggen geïnspireerd te zijn door alle onthullingen over onder meer Harvey Weinstein in de golf van onthullingen van #metoo.

Een van hen is Jocelyn Meinhardt, die Horovitz leerde kennen toen ze op de middelbare school een relatie had met zijn zoon Adam Horovitz. Later zou Adam een van de bandleden van de Beastie Boys worden. Volgens Meinhardt was ze negentien jaar oud toen zij in 1989 door Israel Horovitz voor de eerste keer verkracht. Zoon Adam zijn ex-vriendin en de acht andere vrouwen te geloven: “Ik geloof dat de aantijgingen kloppen, en ik sta achter de vrouwen die ze hebben geuit.”

Horovitz zelf verklaart “een andere herinnering aan de gebeurtenissen” te hebben. Desondanks biedt hij zijn excuses aan. ‘Ik wil met heel mijn hart sorry zeggen tegen elke vrouw die zich ooit beschadigd heeft gevoeld door mijn handelen, en tegen mijn familie en vrienden die hun vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Het is verontrustend om te horen dat ik pijn heb veroorzaakt, evenals het idee dat ik misschien grenzen heb overschreden bij personen die mij als een mentor zagen’, aldus de schrijver in een schriftelijke verklaring. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X