Beklag over afgewezen aangifte tegen Kaag bij de Hoge Raad

Eilandennieuws

Lucas Hartong heeft zijn beklag gedaan bij de Hoge Raad over zijn mislukte aangifte tegen demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken. Hij deed zijn brief maandag op de bus. Vermoedelijk heeft de Hoge Raad die woensdag ontvangen. In de brief stelt de ex-PVV-Europarlementariër dat hij het afwijzen van zijn aangifte tegen Kaag, vorige maand door het OM, onterecht vindt. Hij stapte afgelopen voorjaar naar het politiebureau van Middelharnis, omdat hij vindt dat Kaag de Nederlandse wet heeft overtreden. Uit berichtgeving blijkt dat dat Nederland onder haar gezag getrapt geld zou hebben gegeven aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Hartong wil dat de afwijzing van tafel gaat en dat de Hoge Raad het OM dwingt alsnog een rechtszaak tegen Kaag aan te gaan.

Uitgebreide brief
Het Openbaar Ministerie (OM) wees de aangifte onlangs af. Volgens de Officier van Justitie is er geen sprake van een redelijk vermoeden van een strafbaar feit door Kaag en zodoende wil hij geen onderzoek instellen. Dit tot verrassing van Hartong, die zegt zijn burgerplicht te hebben gedaan. Hij stapt nu naar de Hoge Raad. In een uitgebreide brief verzoekt hij de Raad om een onderzoek in te stellen naar het handelen van de Officier. Hij stelt dat die in zijn afwijzing een deels juiste weerslag van de aangifte geeft en dat de minister door de jaren heen verschillende keren gewaarschuwd is voor de banden tussen de Palestijnse landbouworganisatie UAWC, waar Nederland geld aan geeft, en terreurorganisatie PFLP. Hartong stelt dat de Officier er naast zit waar het onder andere de status van het UAWC betreft, dat door Israël ook als terreurorganisatie is bestempeld.

Terreurfinanciering
Waar gaat het precies om? Het is Hartong te doen om een aanslag van het PFLP in 2018 in Israël op een Israëlisch gezin, waarbij de dochter werd vermoord. In 2020 werd publiekelijk bekend werd dat twee medewerkers van de Palestijnse landbouworganisatie UAWC mogelijk betrokken waren bij deze aanslag. Het UAWC heeft jarenlang Nederlands hulpgeld ontvangen uit de pot van Ontwikkelingssamenwerking, de portefeuille waar Kaag tussen 2017 en 2021 voor verantwoordelijk was. De geldstroom werd stopgezet en er kwam een onderzoek. Op verzoek van DENK-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu werden de donaties weer hervat. Dit jaar berichtte Elsevier over een rapport waaruit blijkt dat Nederland via Europese hulpfondsen jarenlang getrapt geld heeft betaald aan Palestijnse terreurorganisaties. Kaag stelde daarop dat er momenteel nog een onderzoek loopt.

VN-verdrag
Terug naar Hartongs brief aan de Hoge Raad, waarin hij zijn visie geeft op het handelen van de Officier van Justitie. ‘Het valt in het bijzonder op dat in de onderbouwing daartoe de Officier eigenlijk uitsluitend het beleid van minister Kaag lijkt te verdedigen en dat de reactiebrief deels niet ingaat op de argumenten en motivatie als genoemd in mijn aangifte’, schrijft Hartong. ‘Met name het feit dat de minister herhaaldelijk was gewaarschuwd voor de nauwe banden tussen PFLP en UAWC en desondanks toch doorging met financiering van UAWC wordt niet verder benoemd’. Hij wijst erop dat de Officier niet is ingegaan op het VN-verdrag ter bestrijding van de financiering van terrorisme, een verdrag dat Nederland heeft ondertekend. Volgens Hartong heeft Kaag het verdrag niet nageleefd en dus de wet overtreden en is zij strafbaar.

Beklag
Met het artikel 13a van de Hoge Raad in de hand heeft de oud-PVV’er nu zijn beklag gedaan, een uitzonderlijke actie. ‘Ik ben mij er terdege van bewust dat een artikel 13a beklag bij uw Hoge Raad nog nooit eerder toegekend is vanwege een procedureel probleem: vervolging tegen een minister mag slechts ingezet worden indien een meerderheid in de Tweede Kamer of de Kroon daartoe opdracht geeft en dat is nog nimmer gebeurd’, schrijft Hartong. ‘Op zich terecht dat de wetgever het primaat hiertoe bij de democratische volksvertegenwoordiging legt. Desalniettemin dringt zich dan tegelijkertijd de vraag op waarom de openbare mogelijkheid tot inzetten van een artikel 13a procedure in de wet is opgenomen. Een burger wordt hiermee in principe de mogelijkheid ontnomen, terwijl toch ‘eenieder gelijk is voor de Wet’. Mijns inziens kan hier slechts een lacune in de procedurele uitvoering van de wet worden geconstateerd’.

Rina Shnerb
Hartong vindt nog steeds dat er voldoende aanleiding is om tot vervolging van demissionair minister Kaag over te gaan. Hij verzoekt de Hoge Raad om het afwijzen van de aangifte nietig te verklaren en het OM ertoe te dwingen de zaak alsnog bij de rechter door te zetten. ‘Ik handhaaf aldus, in tegenstelling tot de Officier van Justitie, mijn mening dat er voldoende aanleiding is om mijn aangifte verder te (laten) onderzoeken en betreur de beslissing van de Officier Ik verzoek u het onderzoek te (doen) heropenen’, aldus Hartong tegen de Raad. Hij sluit zijn brief af met: ‘Noblesse oblige. Rina Shnerb is niet vergeten’.

Oud-LPF’er
Lucas Hartong was in 2002 kort actief voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF), waarna hij in 2006 aansluiting zocht bij Geert Wilders en diens PVV. Tijdens de Europese verkiezingen van 2009 werd hij net niet gekozen, maar een jaar later kwam hij alsnog in het Europarlement omdat zijn voorganger Louis Bontes naar de Tweede Kamer ging. Het gistte nogal in de PVV en na het vertrek van delegatieleider Laurence Stassen – zij vertrok na de ‘Minder, minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders – nam Hartong het stokje kort van haar over. Nog dezelfde dag besloot ook hij te vertrekken. Hij zou alleen nog lopende zaken afhandelen. Later bleek dit te liggen aan de samenwerking van de PVV met andere rechts-nationalistische partijen zoals het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Hartong kon zich niet vinden in het antisemitische discour binnen deze partijen.

Reactie Kaag
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder aan Jonet.nl weten dat we in een vrij land leven. “Het staat iedereen vrij om aangifte te doen. Het is goed gebruik dat een minister tegen wie aangifte is gedaan zich niet met de rechtsgang bemoeit. Dat doet de minister dus ook niet. Ze wacht eventuele verdere juridische stappen af,” aldus de zegsman.

Lees meer:
Hartong: ‘Ik heb de morele plicht om daar tegen te protesteren’

Voormalig PVV-Europarlementariër Lucas Hartong heeft aangifte gedaan tegen demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken. Volgens de ex-politicus geeft zij de Nederlandse wet overtreden, omdat uit berichtgeving in de media blijkt dat Nederland onder haar gezag getrapt geld zou hebben gegeven aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).
 Aan Jonet.nl vertelt hij wat hem bewoog tot deze stap.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Beklag over afgewezen aangifte tegen Kaag bij de Hoge Raad