Namenproject brengt 25.000 Antwerpse Sjoa- en oorlogsslachtoffers in beeld

Antwerpen, centrum (foto: Fred Romero, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

In Antwerpen is een namenproject gestart om alle 25.000 Antwerpenaren die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen in beeld te brengen. Daartoe behoren ook alle Antwerpse Joden die in de Sjoa werden vermoord. De lancering van het project was zaterdag, precies 77 jaar na de bevrijding van de stad door de geallieerden, op 4 september 1944. Iedereen wordt opgeroepen om informatie over vermoorde Joodse slachtoffers aan te leveren. In 2024 wordt er dan aan het Loodswezen op de Scheldekaaien een monument ingehuldigd waarop alle namen worden vermeld.

Momenteel is de eerste fase van het namenproject aangebroken. Het FelixArchief inventariseert de namen van de oorlogsslachtoffers. Het gaat om dodelijke slachtoffers die tot één van de vier verschillende slachtoffergroepen behoren: Holocaustslachtoffers, burgerslachtoffers van nazi-geweld, burgerslachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers. Voor dit onderzoek maakt het FelixArchief gebruik van bronnen uit verschillende archieven zoals het Stadsarchief Antwerpen. Mensen die namen willen delen, kunnen hier terecht.

Het onderzoek loopt tot en met 2023 en tussendoor kan de voorlopige namenlijst door iedereen doorzocht worden. Het is de bedoeling om de lijst die al bestaat uit te breiden, want tot nu toe focusten onderzoeken vooal op de Sjoa-slachtoffers en de slachtoffers van nazi-geweld. Ook beschikt stad Antwerpen al over veel namen van Belgische burgers en militairen die het oorlogsgeweld niet overleefden. Het is de bedoeling om alle namen op één gedenkteken in de Sinjorenstad samen te brengen, zodat er ook een nieuw oorlogsmonument ontstaat.

Aan de Scheldekaaien, ter hoogte van het Loodswezen vlakbij de wijk het Eilandje, zal het nieuwe monument worden opgericht. Een internationale ontwerpwedstrijd bepaalt welk ontwerpteam het mag vormgeven. De eerstesteenlegging, mogelijk door koning Filip, staat gepland voor 2024. In dat jaar is het tachtig jaar geleden dat België werd bevrijd. ‘De ambitie van het nieuwe monument-memoriaal is om verschillende gemeenschappen en generaties samen te brengen in het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt het een plaats voor ontmoeting, educatie en bezinning’, aldus de initiatiefnemers op hun website.

Lees ook:
‘Joden voelen zich thuis in Antwerpen’

Op de jaarlijkse 11 juli-viering van donderdag, ookwel de Vlaamse feestdag genaamd, in het Schoonselhof in Antwerpen sprak Michael Freilich lovende woorden voor het stadsbestuur. Hij overhandigde een mezoeza aan burgemeester Bart de Wever (N-VA). “Joden voelen zich thuis in Antwerpen, het is dan ook passend dat de stad Antwerpen een eigen mezoeza heeft”.

Categorie:

Home » Nieuws » Namenproject brengt 25.000 Antwerpse Sjoa- en oorlogsslachtoffers in beeld