Belgisch parket op zoek naar Club Brugge hooligans

Club Brugge
flickr

Het parket van de Belgische Justitie is op zoek naar Club Brugge-hooligans die afgelopen zomer werden gefilmd tijdens het zingen van anti-Joodse liederen. De antisemitische koren dateren van 26 augustus vorig jaar, maar kwamen pas afgelopen december aan het licht. In de Belgische media wordt schande gesproken van de hooligans, die vergelijkbare liederen zongen als die van anti-Ajax-supporters in Nederland. De spreekkoren werden ter gehore gebracht in het Jan Breydelstadion tijdens een thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Anderlecht uit Brussel. Toenmalig hoofdredacteur Michael Freilich van het blad Joods Actueel kwam in december in actie.

In eerste instantie zag het er naar uit dat Justitie de hooligans zou vervolgen, maar met de beelden (zie onder) bleek het toch lastiger te zijn dan verwacht om individuen uit de groep te plukken. Wel legde de leiding van ‘Club’ een aantal stadionverboden op aan fans. “Mijn vader was bij de commando’s, mijn moeder, die was bij de SS, en samen verbrandden ze Joden, want Joden die branden het best,” zongen de Club-hooligans. Bekijk de beelden hier:

De beelden doken in december pas op via de site van de Franstalige krant La Dernière Heure. “Wij zagen dat filmpje nu pas opduiken in de pers,” zei korpschef Dirk Van Nuffel van de politie in Brugge. “We zullen in samenspraak met de voetbalprocureur bekijken welke stappen we precies moeten zetten. Maar het lijkt me duidelijk dat dergelijke gezangen niet in het Jan Breydelstadion thuis horen. Vorige week pakten we een dertigtal Spaanse supporters op omdat ze fascistische groeten brachten en we dat uit het stadion wilden weren.”  Van Nuffel weet dat de Club-hooligans de liefhebbers van Anderlecht ‘Joden’ noemen. Andersom wordt er over ‘boeren’ gesproken. In dit geval is Anderlecht het Belgische Ajax en is Club Brugge het Belgische PSV. Van Nuffel: “Alleen gaan de gezangen in dit filmpje duidelijk veel verder dan dat.” Hij vraagt zich wel of het nog mogelijk zal zijn op te treden op basis van de voetbalwet. De feiten zijn namelijk al langer dan drie maanden oud. Nu wil het parket toch achter de daders aan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Belgisch parket op zoek naar Club Brugge hooligans