Protest in Frankrijk tegen oplaaiende Jodenhaat – 96 Joodse grafstenen beklad

Parijs
Youtube

In Parijs is een demonstratie gehouden tegen het oplaaiende antisemitisme in het land. Enkele duizenden mensen kwamen naar het plein bij het nationale Holocaustmonument om hun ongenoegen over Jodenhaat kenbaar te maken. President Emmanuel Macron legde een krans bij het gedenkteken en stond stil bij de slachtoffers van de Sjoa. Eerder op dinsdag werden in Quatzenheim, in de oostelijke provincie Elzas, bijna honderd Joodse graven vernield en beklad. Dit is het zoveelste incident in korte tijd op Franse bodem. Ook elders in Europa neemt het antisemitisme zichtbaar toe, zoals vorige week in Manchester.

De aanleiding voor de protestactie van dinsdag was een antisemitische aanval op de Frans-Joodse filosoof Alain Finkielkraut. Demonstranten in gele hesjes zagen hem langs lopen en bedreigden hem. Ze scholden hem uit voor ‘vuile Jood’ en zeiden ‘ga terug naar Tel Aviv’. De in het nauw gebrachte Finkielkraut, die zich eerder voor de gele hesjes uitsprak, kon maar net ontkomen. Volgens de filosoof zelf zijn zijn belagers niet afkomstig uit radicaal rechtse kringen maar uit de wereld van pro-Palestijnse activisten. Alles werd op video gezet en de beelden gingen viraal (deze tekst gaat verder onder de video).

Bij de betoging van dinsdag onderstreepte president Macron dat hij Jodenhaat zwaarder wil bestraffen. Hij zei verheugd te zijn met de opkomst, ‘maar samenkomen is niet genoeg’. Het aantal antisemitische incidenten is de afgelopen weken behoorlijk toegenomen. Zo werden portretten van de Frans-Joodse politica Simone Weil besmeurd met hakenkruisen en werd een Joodse bagelshop beklad met anti-Joodse leuzen. In 2018 is het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk toegenomen met 74 procent. De toename wordt veroorzaakt door antisemitisme onder extreem-links, moslims en extreem-rechts. Bestuurders van het Nederlands-Joodse kerkgenootschap NIK maanden de Franse ambassadeur vorige week nog om deze alarmerende aantallen. Ze schreven een brief naar de diplomaat in Den Haag.

Joodse begraafplaats 
Op de dag van de demonstratie werd ontdekt dat antisemitische vandalen zeker 96 Joodse graven in de Elzas hebben beklad. Het gebeurde in het plaatsje Quatzenheim aan de Frans-Duitse grens. Macron was snel ter plaatse en zwoer om het antisemitisme in Frankrijk te bevechten. Met vertegenwoordigers van de lokale Joodse gemeenschap stond het staatshoofd stil bij de met blauwe spray besmeurde graven. Overal zijn hakenkruisen en antisemitische leuzen te zien.

Reactie Israël
Er kwam ook een reactie uit Israël. Minister Yoav Galant van Immigratie riep de Joden via Twitter op om ‘naar huis’ te komen, daarmee doelend op zijn land. Frankrijk is het land in Europa met de grootste Joodse gemeenschap. In de afgelopen jaren emigreerden velen al naar Israël.

Categorie:

Home » Nieuws » Protest in Frankrijk tegen oplaaiende Jodenhaat – 96 Joodse grafstenen beklad