Labour-parlementariërs stappen uit partij om antisemitisme

Luciana Berger
Youtube

Zeven parlementariërs van het Britse Labour zijn uit de partij gestapt omdat ze onder meer genoeg hebben van de voortdurende antisemitische sfeer binnen de partij. De sociaaldemocraten gaan zelfstandig als onafhankelijke Lagerhuisleden verder. De uitstap is een tegenvaller voor Labour-leider Jeremy Corbyn, die sinds zijn aantreden kampt met het probleem van Jodenhaat in zijn partijkader. Onder zijn leiding lijkt het niet te lukken dit probleem op te lossen. Niet alleen is de groep klaar met het antisemitisme binnen de partij, maar ook zegt die genoeg te hebben van de ‘extreem-linkse koers’ die Corbyn voert. Ze herkennen Labour niet meer terug, zo lieten ze tijdens een emotionele persconferentie weten. Volgens hen is er binnen de partij een angstcultuur ontstaan en is Labour een vechtpartij geworden.

Luciana Berger
Een van de uitgetreden Labour-leden is de Joodse Luciana Berger, die sinds 2010 in het Lagerhuis zetelt. Zij stelt het antisemitisme en de anti-Joodse pesterijen binnen de partij meer dan zat te zijn. Ook lekten maandag mails uit waaruit blijkt dat John McDonnell, de nummer twee van de partij en schaduwminister van Financiën, ontmoetingen had met een Holocaustontkenner. Samen spraken ze over politieke strategieën en beleid. Dit was de man die Berger jarenlang lastig viel met antisemitische pesterijen. Volgens de Jewish Chronicle gaat het om parlementariër Alex Scott-Samuel, de voorzitter van Labour in het district van Berger in Liverpool en behorend tot de harde linkse vleugel van Corbyn. Eerder maakte het magazine bekend dat Scott-Samuel gelooft in de samenzweringstheorieën over de Rothschilds. Hij treedt geregeld op in shows waarin complottheorieën centraal staan.

Structureel antisemitisch
Volgens Berger is Labour ‘structureel antisemitisch’ geworden en kan zij niet langer binnen de partij opereren. Eerder deze maand werd ze al een disruptive Zionist genoemd door leden van haar locale afdeling. Afgelopen weekend werden er door kleden twee moties tegen haar ingediend omdat ze ‘de Labour-leider voortdurend bekritiseert’. De moties werden teruggetrokken, maar voor Berger was de maat vol. Zij kan niet langer leven met de anti-Joodse houding die binnen Labour tegen haar is ontstaan. Ook herkent ze de partij niet meer terug waarvan ze in haar studententijd lid was geworden. “Ik verlaat een cultuur van pesten, beledigen en intimidatie,” aldus Berger. De parlementariër was de voorzitter van de Joodse kring binnen Labour: The Jewish Labour Movement. Het is onduidelijk wie deze post op zich zal nemen. Verder is Berger met de zes anderen de conservatief-linkse koers van Corbyn beu. Ze stellen onder andere dat zijn Brexit-koers de verkeerde is.

Schijn tegen
Corbyn zelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. Ook bezocht hij het graf van een Palestijnse terrorist in Tunesië en was hij in oktober afwezig bij de viering van ‘100 jaar Balfour-verklaring’. Joodse kiezers liepen tevens weg tijdens de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar. Corbyn is er alles aan gelegen om het antisemitisme uit te bannen. Indien hij ooit premier wil worden, zal hij ook voor het grote publiek geloofwaardig moeten zijn op het gebied van anti-discriminatie. Inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft Corbyn al laten weten dat Groot-Brittannië een onafhankelijke Palestijnse staat zal erkennen zodra zijn partij weer aan de macht komt. Op de Labour-conferentie van september was al een aanhankelijkheidsmoment voor de Palestijnen te zien.  De volgende parlementsverkiezingen zijn uiterlijk in 2022.

Update: inmiddels is een achtste Labour-parlementariër uit de partij gestapt. Joan Ryan (63) maakte haar besluit op Twitter bekend. Ze kan zich, net als de zeven andere afvalligen, niet vinden in handelswijze van Corbyn rond antisemitisme binnen Labour en neemt hem dit zeer kwalijk. Ook neemt Ryan afstand van zijn Brexit-strategie.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Labour-parlementariërs stappen uit partij om antisemitisme