Nederlandse oud-SS’ers krijgen nog steeds ‘Hitler-pensioen’ uit Duitsland

Waffen SS
Bundesarchiv

Tientallen Nederlandse ex-SS’ers krijgen nog steeds een pensioen van de Duitse overheid. Dit heeft actualiteitenprogramma EenVandaag bekendgemaakt. Het gaat om een aanvullend pensioen voor de dienstjaren in de Waffen-SS, de gewapende tak van de nazi-dienst. Momenteel zijn deze Nederlanders allen hoog bejaard. In totaal krijgen 34 mannen en veertien weduwen een pensioen van de Duitse overheid. Het CDA en het CIDI spreken schande van de gang van zaken.

Dubbel pensioen
Duitsland begon in 1950 met het uitkeren van pensioenen aan alle ex-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog schade hebben ondervonden. De deelstaten keren de bedragen nog maandelijks. Het Landschafts Verband Rheinland (LVR) is verantwoordelijk voor de uitkeringen in Noordrijn-Westfalen, maar ook voor de uitbetalingen aan de Nederlanders. Het gaat om bedragen tussen de driehonderd en de veertienhonderd euro per maand. De uitkeringen zijn aanvullend op het pensioen dat ze in Nederland krijgen. De Duitse autoriteiten willen niet zeggen om welke ex-SS’ers het precies gaat.

Omtzigt boos
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is woest om wat er gaande is. “Duitsland wil de namen van deze ex-militairen niet bekend maken, waardoor wij geen belasting over deze pensioenen kunnen heffen. Dit terwijl oorlogsslachtoffers die uitkeringen ontvangen vanuit Duitsland wel belasting moeten betalen,” zegt hij tegen EenVandaag. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is het ‘moreel verwerpelijk’ dat deze uitkeringen nog worden uitbetaald. Adjunct-directeur Naomi Mestrum: “Dat dit nog steeds gebeurt is moreel verwerpelijk. Elke maand dat zij een uitkering krijgen is een klap in het gezicht van de slachtoffers en hun nabestaanden.”

Stoppen
Mestrum eist dat de Nederlandse en Duitse overheid ervoor gaan zorgen dat de dubbele pensioenen worden beëindigd. “Deze mensen kozen indertijd tegen het recht en voor het onrecht. Daar mag je niet nu nog profijt van hebben.” Ruim twintigduizend Nederlanders hebben zich indertijd vrijwillig bij de Waffen-SS gemeld. Dat is relatief meer dan in andere landen. Ze werden na de bevrijding berecht, maar werden na een generaal pardon wederom Nederlanders. “Volgens de Duitse wet uit 1950 worden zij nog steeds gezien als Duitse soldaten. En daar maken ze nu winst op,” aldus het CIDI. “Voor nabestaanden is dat enorm pijnlijk.”

Categorie:

Home » Nieuws » Nederlandse oud-SS’ers krijgen nog steeds ‘Hitler-pensioen’ uit Duitsland