Verzakt Joods monument Cuijk nog steeds niet klaar voor herdenking

Cuijk
OmroepBrabant

Net als afgelopen jaar zal er in mei wederom geen herdenking mogelijk zijn bij het Joodse monument van Cuijk. De herstelwerkzaamheden hebben namelijk ernstige vertraging opgelopen. Vorig jaar raakte het monument – dat bestaat uit een gedenksteen en de voormalige sjoel van het stadje – ernstig beschadigd na graafwerkzaamheden. In allerijl werd besloten om de herdenking niet door te laten gaan. Er moest worden uitgeweken naar een andere plek. De gemeente Cuijk nam zich voor om het gedenkteken voor 4 mei dit jaar te laten herstellen, maar moet nu melden dat dit de eigenaar niet zal lukken.

Het monument, waar de Joden van Cuijk voor de oorlog hun huis van samenkomst hadden, kreeg te maken met graafwerkzaamheden. Door het graven raakten de gevels ernstig uit balans omdat de fundering bijna inzakte. Door de verschoven fundamenten raakten de achtergevel, zijgevel en het dak van van de oude synagoge behoorlijk beschadigd. Ook de monumentale voorgevel ging kapot en dreigde in te storten. Voor die voorgevel ligt een natuurstenen vloer met een Davidster. Deze kon worden gered door hem te stutten. Omdat het monument vorig jaar mei omringd werd door stutten en bouwhekken werd besloten om de 4 mei-ceremonie te verplaatsen naar het Stationsplein.

Dit jaar zal de herdenking waarschijnlijk wederom op het Stationsplein plaatsvinden, omdat de herstelwerkzaamheden nog lang niet klaar zijn. Nog steeds staat het gestutte gebouwtje overeind, omringd door hekken. Volgens de gemeente Cuijk is er overleg geweest met de eigenaar van het gebouw en met zijn aannemers. Omdat het gedenkteken aan een dijk van de Maas ligt, was het tussen oktober en april verboden om werkzaamheden te verrichten. Dit in verband met mogelijke hoogwaterstanden. Pas na 1 april mag de eigenaar aan de slag en dat is te laat om het oorlogsmonument in alle eer te herstellen.

Het is niet mogelijk om de stutten naar de achterkant te verplaatsen, want dan is er een te grote kans op instorting. De mensen in Cuijk zullen moeten wachten tot 4 mei 2020 voordat ze weer bij het Joodse monument kunnen herdenken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Verzakt Joods monument Cuijk nog steeds niet klaar voor herdenking