Belgische Buitenland-minister zichtbaar geïrriteerd in Israël

Elio di Rupo en Hadja Lahbib (foto: K. Rijken)

De Belgische minister Hadja Labib (MR) van Buitenlandse Zaken is op op bezoek in Israël om over de oorlog in Gaza en de humanitaire crisis te spreken. Ze bracht ook een bezoek aan de kiboetsiem die op 7 oktober aangevallen zijn door terreurbeweging Hamas. Dat deed ze samen met haar Israëlische collega. Het werd een ongemakkelijk bezoek met een geïrriteerde Labib, zo wordt duidelijk uit beelden. België is op dit moment voorzitter van de EU. De relatie tussen beide landen is momenteel belabberd.

‘Geen interviews’

Labib en haar Israëlische collega Yisrael Katz liepen samen door de kiboets Nir Oz. Terwijl ze de verwoestingen van Hamas bekeken en werden rondgeleid door een familielid van een van de thans nog gegijzelde Israëli’s, stelden Belgische verslaggevers van VTM vragen. Katz wilde in eerste instantie geen antwoord geven op de vraag hoe de relatie tussen beide landen momenteel is. “Ik geef geen interviews, want ik ben nu aan het werk,” aldus de Israëlische politicus.

Later wilde Katz toch nog wat tegen de meegekomen media zeggen, over Hamas. “Ze hebben het gedaan om bij de bevolking van Israël een shock te veroorzaken en ze bang te maken,” zei Katz. “We staan alle vormen van humanitaire hulp toe in Gaza. Vanuit de lucht, vanaf zee en over land. We openen meer grenzen. Dat is niet zo gemakkelijk voor ons.” Katz wees vervolgens op het familielid van de gegijzelde dat naast hem stond en dat het mede daarom moeilijk is.

Incident

Op een opmerking van de Vlaamse VTM-journalist Robin Ramaekers dat de Gazanen ‘sterven’ zei het familielid: “Ze zijn niet aan het sterven.” Waarna Ramaekers zei: “Dat zijn ze wel.” Om een welles-nietes-spel te voorkomen zei Labib: ‘Het is nu denk ik niet het moment om hier te discussiëren.” Het gesprek werd afgebroken en het gezelschap stapte verder, waarna de minister buiten in het Frans de vraag kreeg of ze wilde reageren. Volgens haar was dat nu niet het moment. Ze was zichtbaar geïrriteerd. Bekijk het incident hier.

De relatie tussen België en Israël is ooit beter geweest. Al ruim voor 7 oktober 2023 zetten politici en ministers van de Belgische regering de aanval op Israël in. De aanleiding was het vernietigen van een illegaal gebouwd Belgisch ontwikkelingsproject in de Palestijnse gebieden. De sociaaldemocratische minister Carolines Gennez (Vooruit) ging in de aanval en veroorzaakte zo een diplomatieke ruzie. Sindsdien zwalken Israël en België van incident naar incident. Binnen de brede Vivaldi-regering zijn de linkse partijen Israël-kritische terwijl de rechtse partijen het rustiger aan willen doen. Momenteel is België voorzitter van de EU.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Belgische Buitenland-minister zichtbaar geïrriteerd in Israël