Belgische clubs dagen rederij uit Israël voor de rechter

Containerschip (beeld: pxhere.com, CC0 Publiek domein)

Negen Belgische stichtingen slepen het Israëlische scheepvaartconcern ZIM voor de rechter. De negen verdenken het bedrijf ervan munitie naar Israël te hebben verscheept via de Antwerpse haven. Dat hebben de Belgische autoriteiten eerder verboden. ZIM had geen vergunning voor de verscheping, aldus de klagers. Het is echter niet bewezen dat er munitie in de containers zaten waarom het gaat. Ook de aan terroristen-gelinkte club Al-Haq is van de partij.

Volgens de negen vredesclubs zou ZIM 246 ton aan munitie hebben vervoerd via de haven van Antwerpen. Het zou gaan om wekelijkse containertransporten vanuit Hamburg, over Antwerpen en Le Havre, naar Ashdod en Haifa in Israël. Tussen eind november 2022 en midden juli 2023 vonden er minimaal tien transporten plaats. Er is toen geen doorvoervergunning aangevraagd bij de dienst Controle Strategische Goederen van het Vlaams Gewest, iets wat nu verplicht is.

Al-Haq

Echter, er is geen hard bewijs dat het om munitie zou gaan. De Israëlische overheid vervoert vaak goederen met ZIM, dat een voormalig staatsbedrijf is. Toch zetten de negen clubs hun zaak bij de rechter door. Onder meer Al-Haq Europa, een club die verbonden is aan terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), zit bij de negen aanklagers. Al-Haq trekt onder meer samen op met de Association-Belgo Palestinienne (ABP), Broederlijk Delen, De-Colonizer, Intal, Oxfam, Vredesactie en Vrede zvw.

Hoewel de vergunningenregeling al van voor de oorlog tussen Israël en Hamas geldt, wil de Belgische overheid de export van wapens naar Israël verder ontmoedigen. De organisaties roepen de regering op om alle import, export en doorvoer van wapens, evenals de samenwerkingen met de Israëlische wapenindustrie stop te zetten. België steunde begin april nog een VN-resolutie die zich in die zin uitsprak, maar de deelstatelijke regeringen van het land zijn nog niet in actie gekomen. Ook nu blijft het stil vanuit de politiek. Op 9 juni zijn er verkiezingen in België.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Belgische clubs dagen rederij uit Israël voor de rechter