Palestijnse Al-Haq doet aangifte tegen CIDI wegens ‘laster en smaad’

Al-Haq

De Palestijnse ngo Al-Haq heeft aangifte gedaan tegen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens de hulporganisatie heeft het CIDI aan laster en smaad gedaan, zo meldt NRC. Al-Haq zou volgens drie artikelen op de CIDI-website betrokken zijn bij ‘terrorisme’ en dat klopt volgens de organisatie niet. Het is voor het eerst dat een Palestijnse ngo in Nederland naar de politie stapt om aangifte tegen het CIDI te doen. Tegelijk is de aangifte doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) en heeft de Joodse belangenorganisatie een sommatie ontvangen.

‘Verdachtmakingen’
Volgens Al-Haq (wat ‘het recht’ betekent) doet het CIDI aan verdachtmakingen en daar zegt de ngo last van te hebben. In mei en juni van dit jaar schreef de belangenorganisatie dat Al-Haq ‘uitgebreide’ banden heeft met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een extreem-linkse organisatie met een politieke en gewelddadige tak. In het verleden voerden PFLP-terroristen terreuracties uit in Israël. Al-Haq zou volgens het CIDI eveneens op ‘verschillende terreurlijsten’ staan’, aldus NRC. Feit is dat vooralsnog alleen Israël de organisatie op zijn terreurlijst heeft gezet.

Persbericht
Op zijn site heeft Al-Haq een persbericht geplaatst. Daarin staat onder meer: ‘In een recent overzicht van de website van CIDI vond Al-Haq tientallen artikelen die de afgelopen jaren door CIDI zijn gepubliceerd en die volgens Al-Haq opruiend zijn tegen Palestijnse maatschappelijke organisaties en hun vitale werk om de mensenrechten te verdedigen en Israël ter verantwoording te roepen delegitimeren … Al-Haq is van mening dat CIDI door op deze manier te handelen, in feite de agressieve door de Israëlische regering geleide campagne versterkt en ondersteunt, gericht op het ondermijnen en het zwijgen opleggen van het Palestijnse maatschappelijk middenveld en mensenrechtenverdedigers’.

Sommatie
In Nederland heeft Al-Haq een eigen vestiging. Hier wordt de organisatie vertegenwoordigd door advocate Brechtje Vossenberg van Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Zij heeft het CIDI gesommeerd om de drie artikelen binnen zeven dagen van haar website en social mediaplatforms te halen. Ook wordt gevraagd ‘duidelijke rectificaties te publiceren’, waarmee het CIDI ‘de geconstateerde feitelijke onjuistheden en ongefundeerde beweringen, die de goede reputatie van [Al-Haq] aantasten, intrekt’, aldus Al-Haq. Met Vossenberg wil de ngo het CIDI wettelijk aansprakelijk stellen.

De redactie van Jonet.nl heeft het CIDI benaderd. De organisatie neemt de zaak serieus op en gaat er goed naar kijken. Update: op 9 december zijn de drie artikelen van de CIDI-site gehaald en heeft de directie een rectificatie geplaatst.

Lees ook:
Ergernis bij Israël over bezoek Hoekstra aan ‘terreurorganisatie’ Al-Haq

Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken heeft zijn Israëlische gastheren op de kast gejaagd door ook een bezoek te brengen aan de Palestijnse organisatie Al-Haq. Deze ngo is eerder door de Israëlische regering op een terreurlijst gezet. Volgens Hoekstra is er niets aan de hand, omdat Israël het enige land ter wereld is dat Al Haq als een terreurorganisatie ziet.Categorie:

Home » Nieuws » Palestijnse Al-Haq doet aangifte tegen CIDI wegens ‘laster en smaad’