Ergernis bij Israël over bezoek Hoekstra aan ‘terreurorganisatie’ Al-Haq

M. Shimonovich, MFA Israël

Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken heeft zijn Israëlische gastheren woensdag op de kast gejaagd door ook een bezoek te brengen aan de Palestijnse organisatie Al-Haq. Deze ngo is eerder door de Israëlische regering op een terreurlijst gezet. Volgens Hoekstra is er niets aan de hand, omdat Israël het enige land ter wereld is dat Al Haq als een terreurorganisatie ziet. Hij dook woensdag plotseling in Israël en de Palestijnse gebieden op voor een officieel bezoek. Het was zijn eerste kennismaking. Hoekstra tikte Israël op de vingers voor het uitbreiden van nederzettingen in betwist gebied.

Palestijnse ngo
Hoekstra trof dus ook vertegenwoordigers van Al-Haq voor een gesprek. De ngo heet een Palestijnse ontwikkelingsorganisatie te zijn, maar onderhoudt volgens de Israëlische diensten warme contacten met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een terreurorganisatie. Israël stelt dat Al-Haq daar een onderdeel van is en heeft de organisatie daarom om de terreurlijst gezet. Daar klopt niets van, aldus minister Hoekstra, die stelt dat Al-Haq een goed doel is, onder meer omdat de rest van de wereld de club niet op terreurlijsten heeft gezet. “Er is geen enkel Europees land, of de Verenigde Staten, dat tot dezelfde conclusie is gekomen als Israël. Een beschuldiging alleen is niet genoeg,” aldus Hoekstra tegen De Telegraaf.

Terreurlijst
Volgens experts heeft Hoekstra geen beste beurt gemaakt door met de twee leden van Al-Haq af te spreken. De Israëlische minister Benny Gantz van Defensie heeft regeringen wereldwijd nadrukkelijk gevraagd geen contact te hebben met Al-Haq en vijf andere Palestijnse organisaties die banden zouden hebben met terreurorganisaties. Nederland, dat informatie van Israël heeft gekregen over Al-Haq, deelt het oordeel van Gantz dus niet. Ook kwam Hoekstra zijn collega Yair Lapid van Buitenlandse Zaken vertellen dat Israël moet stoppen met het uitbreiden van nederzettingen in de betwiste gebieden. Net als zijn vele voorgangers houdt Hoekstra het op een tweestatenoplossing: dat is voor Nederland (en de Europese Unie) de ultieme uitkomst voor vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Onderzoek geëist
Hoekstra had verder een ontmoeting met premier Mohammad Shtayyeh en minister Riyad al-Malki van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit. Dat was in Ramallah. Daar wees hij erop dat Nederland snel onderzoek wil naar de dood van Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh. Zij werd vorige week dodelijk getroffen door een kogel in Jenin. Dat gebeurde in een vuurgevecht tussen Israëlische militairen en Palestijnse strijders. Hoekstra zei te hopen op een onderzoek dat de steun heeft van zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit. Vooralsnog willen de Palestijnen niet meewerken aan zo’n onderzoek, waardoor nog steeds niet duidelijk is van wie de kogel kwam die Abu Akleh doodde.

Lees ook:
Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking botst met Israël omdat ze Gazastrook in wil

Op een dienstreis naar de Palestijnse gebieden heeft de Belgische minister Meryame Kitir (Vooruit) van Ontwikkelingssamenwerking een incident veroorzaakt: ze mocht van de Israëlische autoriteiten niet naar de Gazastrook gaan. In de strook, waar terreurorganisatie Hamas het voor het zeggen heeft, hebben de Belgen een paar ontwikkelingsprojecten lopen. Kitir was eerder wel te gast op de West Bank.

Categorie: |

Home » Nieuws » Ergernis bij Israël over bezoek Hoekstra aan ’terreurorganisatie’ Al-Haq