Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking botst met Israël omdat ze Gazastrook in wil

Kitir (links) op de West Bank (Twitter)

Op een dienstreis naar de Palestijnse gebieden heeft de Belgische minister Meryame Kitir (Vooruit) van Ontwikkelingssamenwerking een incident veroorzaakt: ze mocht van de Israëlische autoriteiten niet naar de Gazastrook gaan. In de strook, waar terreurorganisatie Hamas het voor het zeggen heeft, hebben de Belgen een paar ontwikkelingsprojecten lopen. Kitir was eerder wel te gast op de West Bank. Volgens critici heeft ze het inreisverbod in Gaza zelf veroorzaakt door geen bezoek te willen brengen aan Israël. Ook houdt Kitir er een uitgesproken pro-Palestijnse mening op na.

Werken met Hamas?
“De Israëlische autoriteiten hebben laten verstaan dat ze op dit moment geen politieke bezoeken toelaten in Gaza”, aldus de woordvoerder van Kitir. De Vlaamse sociaaldemocrate van Marokkaanse komaf wilde in de Gazastraak een Belgisch project rond afvalverwerking bezoeken. Daarvoor werken de Belgen samen met het UN Development Program van de Verenigde Naties. Ook een project van jonge ondernemers zou aan bod zijn gekomen. Het is niet duidelijk of België binnen deze projecten ook samenwerkt met Hamas, maar aangezien de terreurgroep met harde hand regeert is die kans wel aanwezig. In de plaats Gaza bezoekt de minister projecten in Bethlehem, aldus de woordvoerder.

Niet naar Israël
Kitir wilde alleen de Palestijnse gebieden officieel bezoeken en wilde niet officieel Israël. Een statement of een bewuste keuze? Door deze insteek stootte ze hoe dan ook de Israëlische autoriteiten voor het hoofd. Dit omdat het gebruikelijk is dat buitenlandse bezoekers zowel Israël als de Palestijnse gebieden aandoen. Op die manier worden beide partijen in het conflict bediend en serieus genomen, zo is de gedachte. Ook kan een bezoekende buitenlandse gast zo een gebalanceerd beeld krijgen van de situatie. België vormt daarin geen uitzondering voor Israël. Beide landen hebben een stekelige diplomatieke relatie: ze botsen geregeld over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Pro-Palestijns
Meryame Kitir neemt als minister van Ontwikkelingssamenwerking geen diplomatieke houding aan waar het om Israël en de Palestijnen gaat. Zij geldt als uitgesproken pro-Palestijns. Zo spreekt ze in de Belgische media van ‘Palestina’, terwijl dat officieel (nog) geen onafhankelijk land is. Gangbaar is om te spreken over de ‘Palestijnse gebieden’. Op de Vlaamse Radio 1 vergeleek ze Oekraïne met de Palestijnse kwestie en beklaagde ze zich over eigendommen van Palestijnen die door Israël zouden worden ingenomen. In België was het inreisverbod in de Gazastrook voor Kitir op dinsdag de talk of the town in de media.

Vivaldi
Met enige regelmaat botsen België en Israël met elkaar. In de afgelopen jaren ontstonden er spanningen tussen Brussel en Jeruzalem om Belgische ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in de Palestijnse gebieden met een illegale vergunning. Die werden dan weggeruimd door de Israëlische autoriteiten en België eiste vervolgens schadevergoeding. Ook roerden de progressieve partijen in het federale Vivali-kabinet zich nog door zin te spelen op een Belgische boycot tegen Israël. Dat gebeurde in 2021 toen een mini-oorlog tussen Israël en Hamas in volle gang was. Uiteindelijk bonden ze in en kwamen er invoerbeperkingen voor producten uit betwiste gebieden.

Lees ook:

Categorie: |

Home » Nieuws » Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking botst met Israël omdat ze Gazastrook in wil