De omstreden cabaretier staat bekend als een antisemiet en heeft in Frankrijk al meerdere veroordelingen opgelopen. Op 14 maart 2012 trad hij op in La Fabrik in Herstal, nabij Luik. Ongeveer elfhonderd mensen woonden dat optreden bij. De lokale politie was eveneens aanwezig en maakte geluids- en beeldopnames.

Dieudonné Mbala Mbala werd bij verstek veroordeeld. De rechtbank legde hem naast de celstraf en de boete nog een bijkomende sanctie op. Zo moet hij op eigen kosten het integrale vonnis tegen hem laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir. Volgens de rechter heeft Mbala Mbala zich schuldig gemaakt aan discriminerende en antisemitische uitlatingen en heeft hij racistische ideeën verspreid. Volgens de rechter roepen de verklaringen van Dieudonné duidelijk op tot haat en geweld. Zijn optreden wordt omschreven als “een aaneenschakeling van antisemitische clichés”. De rechtbank was ook van mening, dat de komiek via zijn optreden aanzet tot een genocide aangezien hij christenen en moslims oproept om zich te verenigen en samen de Joden te doden.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich partij gesteld in de zaak en kreeg een symbolische schadevergoeding van één euro toegekend.

Bron: Belga/SD