Belgische rechter: celstraf en boete voor Dieudonné

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Franse komiek Dieudonné is veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee maanden en een boete van negenduizend euro. Hij maakte zich volgens de rechtbank in Luik schuldig aan discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen. De Fransman moest zich onder meer verantwoorden voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in België in 2012.

De omstreden cabaretier staat bekend als een antisemiet en heeft in Frankrijk al meerdere veroordelingen opgelopen. Op 14 maart 2012 trad hij op in La Fabrik in Herstal, nabij Luik. Ongeveer elfhonderd mensen woonden dat optreden bij. De lokale politie was eveneens aanwezig en maakte geluids- en beeldopnames.

Dieudonné Mbala Mbala werd bij verstek veroordeeld. De rechtbank legde hem naast de celstraf en de boete nog een bijkomende sanctie op. Zo moet hij op eigen kosten het integrale vonnis tegen hem laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir. Volgens de rechter heeft Mbala Mbala zich schuldig gemaakt aan discriminerende en antisemitische uitlatingen en heeft hij racistische ideeën verspreid. Volgens de rechter roepen de verklaringen van Dieudonné duidelijk op tot haat en geweld. Zijn optreden wordt omschreven als “een aaneenschakeling van antisemitische clichés”. De rechtbank was ook van mening, dat de komiek via zijn optreden aanzet tot een genocide aangezien hij christenen en moslims oproept om zich te verenigen en samen de Joden te doden.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich partij gesteld in de zaak en kreeg een symbolische schadevergoeding van één euro toegekend.

Bron: Belga/SD

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Belgische rechter: celstraf en boete voor Dieudonné