Benima uit de bocht – columns Awraham Meijers

Awraham Meijers
Facebook

Tamarah Benima, rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Noord-Nederland, heeft afgelopen week in Leeuwarden de tiende Rede van Fryslân voorgedragen, een jaarlijks betoog waarbij een spreker de provincie Friesland een spiegel voorhoudt. En dat deed ze bijzonder integer en diepgravend. Wat overigens niet wil zeggen dat ik het op alle punten met haar eens ben. Maar het stemt wel tot nadenken, juist over die verschillen van mening. Maar dan, tegen het eind van de toespraak, waarin ze onder meer waarschuwde voor het ‘demoniseren van ongevaccineerden’, haalde ze plotsklaps keihard uit naar het coronabeleid: “Ik zie die dwingelandij, dat totalitaire, om zich heen grijpen bij de politiek, maar ook bij wetenschappers die hand- en spandiensten verlenen.” Wow.

Het leek wel of ik Thierry Baudet hoorde orakelen, Willem Engel hoorde balken. Ik verwachtte dat ook ‘de’ vaderlandse pers ervan langs zou krijgen, die bestaat immers uit voornamelijk ‘hielenlikkers die met hun nepnieuws de maatschappij ondermijnen;. Maar die schimpscheut bleef uit. Deze toespraak van Tamarah heeft dus nogal wat stof doen opwaaien, een grauwsluier die niet snel zal verdwijnen.

Omdat iedereen van belangrijk tot in de wat lagere regionen zijn/haar zegje heeft gezegd, en ook de sociale media uitpuilden van voors en tegens, was ik eigenlijk niet van plan mij te mengen in het verontwaardigd koor der criticasters. Tot’ mevrouw Wappie’, die hier in de buurt woont en die ik dagelijks voorbij zie fietsen op haar zogeheten grachtengordel bakfiets, met voorin haar kindje – sorry, kid – dat ze ergens naartoe transporteerde. Ik vind dit overigens een laffe manier om kinderen op te voeden. Zet ze potdorie op een fietsje, desnoods een driewieler, en laat zo’n koninklijk hoogheidje zelf de pedalen in beweging brengen. Uit betrouwbare bron weet ik dat mevrouw Wappie haar beide kleuters niet heeft laten vaccineren.

Maar de gewraakte uitspraak van Tamarah Benima en de commotie hierover hadden mij toch ongewild terug in de tijd verplaatst. En niet alleen zij en mevrouw Wappie, maar ook een paar dagen voor Benima’s uitspraak was er het meisje – ik schat haar zo’n negentien lentes jong – dat ik mijn persoonlijke gegevens moest verstrekken voor een intake. Ze vroeg mijn geboortedatum, die ik haar gaf met daarbij de olijke opmerking dat mijn moeder niet zo blij was met mijn geboorte. Verbaasd keek ze mij aan en vroeg waarom ze dan niet blij was. Ik antwoordde dat moeder niet blij was omdat in ons land de Tweede Wereldoorlog woedde. Het lentekind reageerde met een verrast stemmetje: “Oja, dat was wel een heftige tijd, hè?” Ja, dat was wel erg heftig, hoor. Toen. Jawel. Net zo heftig als de laatste anderhalf jaar. Ik bedacht me dat ik ook op een fiets ergens naartoe werd getransporteerd. Niet door een semi-intellectuele dame, maar door een meid die in het verzet tegen de Duitse bezetter zat en mij naar mijn toekomstige onderduikadres bracht. Heftig hoor!

Hierbij de omstreden uitspraak van Tamarah, die ik graag in deze column opneem: “Toen Ik enkele dagen geleden Ab Oosterhaus op tv hoorde zeggen dat ongevaccineerden eigenlijk het beste op een eiland bij elkaar gezet konden worden – maar dat dat niet kan – moest ik aan Huxley denken. Ook wetenschappers, wereldwijd, hebben zich blijkbaar de laatste anderhalf jaar laten verleiden tot totalitair denken. Wat niet in hun narratief past moet het zwijgen worden opgelegd. Daarbij heeft Big Tech, een handje geholpen door meningen die Big Pharma onwelgevallig waren, van het internet-platform verbannen. Let wel; alle mensen die op welk niveau dan ook beleid uitstippelen, of het nu de overheid, de wetenschap, of zelfs bij Big Tech en Big Pharma is, hebben de allerbeste bedoelingen. Daarvan ben ik overtuigd. Maar ik weet mij ook, zeg ik als Jodin, gewaarschuwd door wat er in nazi-Duitsland plaatsvond. De beleidsmakers toen, op ieder niveau, dwars door de samenleving, hadden het beste met iedereen voor. Ook toen ze de Joden als ‘een gevaar voor de gezondheid’ aanmerkten. Ook toen ze een oorlog startten tegen het toenmalige ‘virus’. Speel dus niet met vuur door mensen in onze samenleving weg te zetten als ‘gevaar voor de volksgezondheid’, zoals minister De Jonge met regelmaat doet.”

Tja, als ik Tamarah’s bejegeningen goed heb begrepen, is er een duidelijke overeenkomst met de nazi’s die destijds ook – evenals nu onder andere Big Pharma, Big Tech en demissionair minister De Jonge – een verborgen agenda hanteerden. Die zogenaamde bezorgdheid voor de volksgezondheid is volgens haar dus niets minder dan een aanloop tot het uitmoorden van alle ongevaccineerden, hun sympathisanten en andere verdachte personen.

Rabbijn Benima speelt Forum voor Democratie en Willem Engel behoorlijk in de kaart, want het vergelijk met de nazi’s en de huidige beleidsmakers en wetenschapper is koren op de molen van lieden die hun aversie tegen Joden steeds vaker verkondigen. Of, zoals mijn vrouw met laconieke ondertoon zegt: “Het is helemaal niet waar dat Willen Engel en Thierry Baudet antisemieten zijn. Welnee, ze hebben gewoon een bloedhekel aan Joden.” Ze zullen het in dit geval roerend met de Jodin Tamarah Benima eens zijn.

Lees ook:
Een columnist is ook maar een sterveling, toch? – column Awraham Meijers

‘Wij schrijven 1969. Mijn ouders waren op vakantie in Israël en konden in Jeruzalem voor het eerst in hun leven de Westelijke muur – de zogenoemde Klaagmuur – bezoeken. Deze was twee jaar daarvoor met de verovering van Oost-Jeruzalem tijdens de zesdaagse Oorlog (5 tot en met 10 juni 1967) in Israëlische handen gekomen en is sindsdien toegankelijk voor Israëliërs en toeristen. Ze waren heftig geëmotioneerd toen ze de Klaagmuur zagen…’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » Benima uit de bocht – columns Awraham Meijers