Bennekom geroemd als ‘Joods toevluchtsoord’

wiki

Burgemeester Cees van der Knaap (CDA) van de gemeente Ede heeft het bijbehorende dorp Bennekom geroemd om zijn positie in de Tweede Wereldoorlog. In het Veluwe-dorp doken ongekend veel Joodse Nederlanders onder. De burgervader en staatssecretaris van Defensie nam deze week het tweede exemplaar van het boekje ‘Bennekom, Joods Toevluchtsoord 1940-1944’ in ontvangst. Hij, de makers en de dorpelingen waren in hun nopjes.

Historische vereniging Oud-Bennekom presenteerde het boekwerk in een volle zaal in dorpscentrum De Brink. Een tweede druk was nodig. Nadat in 2012 de eerste versie verscheen, bleek dat er veel meer onderduikers in Bennekom waren dan gedacht. Schrijvers Ad Nooij en Kees Heitink over de nieuwe informatie. “Naar aanleiding van de eerste druk kregen we veel reacties van lezers. Hieruit bleek uiteindelijk dat niet 131 maar 142 Nederlandse Joden in Bennekom waren ondergedoken”, aldus Nooij. “Daarom kunnen vanaf nu mensen op de website van de vereniging reageren op dit nieuwe boek zodat we het actueel kunnen houden”, vulde Heitink aan.

Burgemeester Van der Knaap was vol lof over het boek. “Het eerste deel was al prachtig en de nieuwste uitgave kan dus alleen maar beter zijn. Heel goed dat jullie al die tijd hieraan hebben gespendeerd. Mooi dat er nu een aanvulling is met meer informatie”, aldus de CDA’er. Het is volgens de burgervader goed om te blijven spreken over de Jodenvervolging en onderduikers. “Zo krijgen onbekende gezichten een naam in dit boek. Herhalen is nodig om herhaling te voorkomen.” Belangstellenden kunnen het boekje kopen bij de plaatselijke Bruna-winkel en via de website van de vereniging.

De opbrengst van het boek zal niet overboord worden gegooid. Ook in Bennekom worden Stolpersteine gelegd en daar zal het geld naartoe gaan. Stolpersteine zijn gedenksteentjes die in de stoep liggen voor woonhuizen van Joden vanwaar zij in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd. Geregeld komen de stenen in het nieuws, onlangs nog toen bewoners in Amsterdam bezwaar maakten tegen de geplaatste steen vanwege hun verloren kindje.

Categorie:

Home » Nieuws » Bennekom geroemd als ‘Joods toevluchtsoord’