Pesach: bevrijding uit slavernij

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Aanstaande maandagavond begint Pesach met de seder, een maaltijd die tegelijkertijd een verhaal vertelt. Of je nu religieus bent of niet, het is altijd een inspirerende ervaring. Er zijn zo veel verschillende manieren om een seder te geven als er Joden zijn: seculier, liberaal, orthodox, feministisch, of gewoon zoals je het zelf het beste vindt. Veel mensen kiezen een thema als ‘slavernij’ of ‘bevrijding’ voor de avond en laten alle gasten dan iets vertellen over wat dit voor hen betekent.

Natuurlijk zijn er regels voor Pesach, en niet zo zuinig ook. Bovenop het gewone kasjroet komen in de Pesachweek nog de speciale voedselvoorschriften voor Pesach. Er mag geen chameets, oftewel producten waarin gist zit, worden gegeten. Dus geen brood, geen bier, geen gewone wijn, geen pasta, geen azijn … Maar omdat wij Joden altijd alles ingewikkelder moeten maken dan het is, vallen alle etenswaren die zwellen in water onder het verbod: dus ook peulvruchten en rijst (alleen voor Asjkenazische Joden) vallen onder het verbod.

Voorafgaand aan Pesach maken veel Joden hun huis helemaal vrij van chameets. Er wordt grondig schoongemaakt en op de ochtend voor de eerste seder worden de laatste broodkruimels verbrand en het huis daarmee chameets-vrij verklaard. En dan is het wachten op de eerste maaltijd zonder chameets. En wachten… en wachten… Iedereen die wel eens een seder heeft meegemaakt, weet dat het heel lang kan duren voor je aan de echte maaltijd toe bent. Maar altijd blijkt het wachten beloond te worden met een extra lekkere maaltijd. En na afloop wordt er gezongen: evergreens als chad gadja, hasjana haba’a biroesjalajiem, dajeenoe, en nog veel meer.

Meer weten? Kijk dan hier.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Pesach: bevrijding uit slavernij