Documentaire ‘De muur van Rubens’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In ‘De muur van Rubens’ is beeldend kunstenaar Joop Rubens (75) op zoek naar zijn ware identiteit. Als kind geboren in de oorlog, houdt hij zich daar de laatste jaren meer en meer mee bezig. Zijn ouders praatten nooit over de oorlog. Daardoor heeft hij het idee zichzelf nog steeds niet echt te kennen. Na een persoonlijke crisis besluit hij te ontdekken hoe ‘zijn’ muur eruitziet.

Creatief en technisch is Rubens tot veel in staat. Geen materiaalsoort is hem te machtig. Hij schildert op doek met olieverf, tekent met potlood en ballpoint op papier, krast in MDF en maakt zelfs met nietjes schitterende portretten. Al die verschillende stijlen maken hem ook kwetsbaar, omdat hij niet in een specifieke categorie te plaatsen valt.

Ondanks een rijke carrière van meer dan veertig jaar blijft Rubens het gevoel houden dat zijn oeuvre nog niet compleet is. Heeft hij zichzelf, zijn Joodse identiteit, wel genoeg in zijn werk gelegd? ‘De muur van Rubens’ volgt zijn zoektocht.

Rubens vertelt zijn levensverhaal aan priester en kunsthistoricus Antoine Bodar, die door eerder contact onder de indruk raakte Rubens zijn werk. Met hulp van rabbijn Awraham Soetendorp wil Rubens het antwoord vinden op wat Joods zijn betekent. Het religieuze aspect heeft bij hem nooit een rol gespeeld, waarom nu wel?

Bij een bezoek aan de Klaagmuur in Jeruzalem vraagt hij zich af of hij zichzelf beter leert kennen en wat dat concreet betekent voor zijn kunst. Rubens: “Er ontstaat een aantal werken dat betrekking heeft op de muur. Maar dat is geen letterlijke vertaling van de Klaagmuur. Het is een ander soort muur, een emotionele muur. Het is mijn muur.”

De documentaire wordt uitgezonden op zondag 23 april om 15 uur op NPO2.

Categorie:

Home » Cultuur » Film » Documentaire ‘De muur van Rubens’