Benoit Wesly (Joods Limburg): radicalisering in onze provincie is verontrustend

Wesly
Benoît Wesly, RTV Maastricht

Voorzitter Benoit Wesly van Joods Limburg heeft zijn zorgen uitgesproken over de radicalisering onder Limburgse jongeren.  Uit onderzoek onder twaalf en dertienjarige scholieren blijkt dat discriminatie en antisemitisme in deze leeftijdsgroep aanwezig is. In Limburg is antisemitisme een terugkerend probleem, aldus Wesly, die daarover uitweidde in de Avondshow op het lokale L1 Radio. “We zijn bezig onderwijs op te starten voor middelbare scholen, de laagste klassen. We willen kijken: wat vinden die kinderen van een Jood, een katholiek en een moslim? En we hebben vooronderzoek gedaan,” aldus de zakenman en voorzitter van Joods Limburg.

Radicalisering
Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van deze tieners een vertekend en zelfs shockerend beeld heeft van wat deze religies inhouden. Ook zouden er veel vooroordelen over gelovigen bestaan. Volgens Wesly stippen de uitkomsten van het onderzoek wederom een breed en maatschappelijk probleem aan. “Het is sowieso verontrustend, die radicalisering. En ze moeten maar populair doen: alles kan. Kijk ook maar naar het boek over Max Moszkowicz senior. Er is iemand in Maastricht die zegt dat het allemaal gelogen en vervalst is. Dan denk ik: als je dat in Duitsland zou doen, dan zou je worden opgepakt. Maar hier is het meer: laat maar gaan,” aldus Wesly op de radio.

Rel rond biografie
De Limburgse voorman doelt op de rel die ontstond na de publicatie van de biografie over Max Moszkowicz senior. De Maastrichtse historicus Paul Bronszwaer sprak zijn twijfels uit over het kampverleden van de hoofdpersoon. Volgens de Limburger is Moszkowicz, die onder meer Auschwitz overleefde, ‘een Holocaustexploitant’ die eigenlijk ondergedoken heeft gezeten. De zonen van de advocaat zijn erg beledigd, zo lieten ze op tv weten. Ze accepteren geen excuses van Bronszwaer, die later op de Limburgse radio meer tekst en uitleg gaf over zijn beweringen. De historicus bood zijn excuses aan, maar dat wordt door de familie niet geaccepteerd. De broers Moszkowicz hebben gezegd aangifte te zullen doen tegen Bronszwaer wegens laster en smaad.

Bemiddeling
Onder leiding van Benoit Wesly vond afgelopen weekend een bemiddelingsgesprek plaats tussen Bronszwaer en de familie, op een plek ergens in Limburg, zo meldt L1. Vervolgens kwam er een verklaring van de geschiedkundige middels een begeleidend briefje. Volgens Max Moszkowicz junior neemt Bronzwaer alleen in het begeleidend schrijven afstand van zijn eerdere uitspraken, maar niet in de officiële verklaring. “Ik begin dus ook te twijfelen aan de zuivere bedoelingen van de heer Bronzwaer,” zegt Moszkowicz junior. “Meneer Wesly heeft op ons ingepraat in de zin van: als Bronszwaer nou met een deugdelijke verklaring naar buiten komt, denk er dan nog eens over na om die aangifte te doen, want het moet ook niet een eigen leven gaan leiden en het is ook niet bevorderlijk voor de Joodse gemeenschap hier in Limburg,” aldus zoon Moskowicz. De familie zou graag een streep onder de affaire zetten. “Maar niet voordat er een juiste verklaring naar buiten is gebracht. Maar ik denk niet dat die verklaring er gaat komen.”

Categorie:

Home » Nieuws » Benoit Wesly (Joods Limburg): radicalisering in onze provincie is verontrustend