Beoogde ambassade Israël officieel weer in de verkoop, nieuwe plek gevonden

Rijksvastgoedbedrijf

Israël doet zijn villa aan het Haagse Plein 1813, waarin de nieuwe ambassade zou komen, in de verkoop. Het pand werd voor vier miljoen euro van het Rijksvastgoedbedrijf gekocht, maar wordt toch niet door Israël in gebruik genomen omdat omwonenden dat niet zien zitten en de verbouwingskosten te hoog zouden zijn. Tegen de komst van de ambassade, die zich sinds jaren aan het Buitenhof bevindt, was veel weerstand. Bewoners en gemeenteraadsleden waren het er niet mee eens dat het pand, de tuin en het plein moesten worden aangepast om veiligheidsredenen. Israël zag uiteindelijk af van het plan.

Nieuwe plek gevonden
Tegen het AD zegt ambassadeur Aviv Shir-On dat de ambassade naar de Internationale Zone zal verhuizen, een plek naast Scheveningen waar meer internationale instellingen gevestigd zijn. De ambassadeur noemt het ‘een goede plek’, maar zegt het te betreuren dat het plan met de monumentale villa aan Plein 1813 geen doorgang vindt. “We zijn dan niet meer in het centrum van Den Haag. Dat is jammer. Geen enkele plek kan op tegen het hart van deze stad. Waar alle winkels, cafés en restaurants zijn en het Nederlandse parlement om de hoek. Maar we redden het in die Internationale Zone wel.”

‘We zijn dan niet meer in het centrum van Den Haag. Dat is jammer.’Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On

De verkoop van de villa wordt gedaan door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De vraagprijs wordt niet publiek. Wel is het de bedoeling dat de vier miljoen euro die het land aan de villa besteedde wordt terugverdiend. Ook hoopt Israël de reeds gemaakte onkosten weg te werken, meldt de krant. De Israëlische staat draait deels op voor de kosten van de gemeenteambtenaren die uren moesten steken in het project. Shir-On wil niet zeggen hoe hoog die factuur is. Wel zegt hij: “Het gaat om een bedrag met zes nullen.” Met de verbouwing van de villa was mogelijk twintig miljoen euro gemoeid.

Weerstand en afzien
Na de aankoop in 2016 leek er geen vuiltje aan de lucht, maar dat veranderde toen omwonenden ontdekten dat de monumentale villa (ooit de residentie van minister Jo Luns van Buitenlandse Zaken) grondig verbouwd moest worden om aan de strenge Israëlische veiligheidseisen te voldoen. Zo moesten muren vervangen worden voor betonnen wanden en moest een wachtershuisje aangepast worden. Ook moesten er tientallen bomen worden gekapt. Bewoners vreesden voor het aanzien en de rust in hun buurt. Vanuit de gemeenteraad kwam er ook weerstand, onder meer tegen de bomenkap. In oktober 2018 stemde de raad voor heronderhandelingen van de gemeente met Israël over het pand. Een maand later zagen de Israëli’s van het project af, onder andere wegens de hoge kosten.

Uitbreiding
Met de komst van de Israëlische ambassade naar de Internationale Zone krijgt dat gebied er weer een instelling bij. Onlangs werd bekend dat de Zone gaat uitbreiden. In het afgelopen jaar zijn er in Den Haag zestig nieuwe internationale organisaties bijgekomen. De gemeente heeft uitgezocht hoe deze groei te kunnen faciliteren, met behoud van de lommerijke wijken. Verder wil Den Haag extra woningen, openbaar vervoer, groen en voorzieningen in het gebied plaatsen. De Internationale Zone loopt van Benoordenhout tot aan het Gemeentemuseum. Waar straks de nieuwe Israëlische ambassade komt, is onbekend.

Lees ook:
Haagse VVD kritisch over nieuwe ambassade Israël

De VVD in de Haagse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de verhuizing van de Israëlische ambassade. De rechts-liberalen willen weten of de procedure voor het verlenen van de vergunningen wel goed zijn verlopen en vinden dat het Rijksvastgoedbedrijf onzorgvuldig is geweest door niet te overleggen met de gemeente over de verplaatsing.

Categorie:

Home » Nieuws » Beoogde ambassade Israël officieel weer in de verkoop, nieuwe plek gevonden