Beveiliging Joodse instellingen Oostenrijk opgevoerd na aanval in Graz

LPD Steiermark

De Oostenrijkse regering schroeft de beveiliging van alle Joodse instellingen in het land op nadat op zaterdag de voorman van de Joodse gemeenschap in Graz is aangevallen. Hij werd voor het gemeenschapshuis op straat met een honkbalknuppel geslagen en kon zich ternauwernood verschansen in zijn auto, waarna zijn belager er op de fiets vandoor ging. De vermoedelijke dader is een licht getinte man met baard en pet. Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) is geschokt en zegt de veiligheid van alle Joodse burgers te zullen garanderen. Update: zondagavond is de verdachte aangehouden.

De kleine Joodse gemeenschap van Graz was in de afgelopen week al twee keer het doelwit van antisemitisch vandalisme. In de nacht van donderdag op vrijdag sneuvelden ruiten van de synagoge en een paar dagen ervoor werden pro-Palestijnse leuzen op de sjoel en het naburige gemeenschapshuis geklad. Zaterdag was dus de voorman van Joods Graz aan de beurt. De politie ging op zoek naar de vermoedelijke daders en heeft foto’s van de belager verspreid. Hij werd zondagavond opgepakt.

Geen antisemitisme
Kurz twittert: ‘Ik ben geschokt door de aanval op de president van de Joodse gemeenschap in Graz, Elie Rosen. Er mag geen plaats zijn voor #Antisemitisme in #Oostenrijk!’ en: ‘We zullen er alles aan doen om de dader snel voor de rechter te brengen en de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Oostenrijk te blijven garanderen.’ Ook bondspresident Alexander van der Bellen twittert: ‘Haat tegen Joden en antisemitisme horen niet thuis in onze samenleving.’

Beveiliging verhoogd
Inmiddels is slachtoffer Elie Rosen bekomen van de schrik. Hij heeft zondag een gesprek gehad met gouverneur Hermann Schützenhöfer van Steiermark en burgemeester Siegfried Nagl van Graz (beiden ÖVP). De beveiliging van de Joodse instellingen in de stad is al opgeschroefd. “Wat er de afgelopen dagen in Graz is gebeurd, is onmenselijk en zeer verwerpelijk. Antisemitisme is niet links, is niet rechts, is niet islamitisch, het is overal. En persoonlijk maakt het me niet uit waar het vandaan komt: er mag geen antisemitisme zijn,” aldus gouverneur Schützenhöfer tegen de omroep ORF.

Vooruit kijken
Extremisme houdt volgens slachtoffer Rosen niet op. “We hebben te maken met antisemitisme en homofobie. Dit zou ons wakker moeten schudden, zodat zoiets snel kan overslaan. Niemand kan daar zo zeker van zijn. Des te meer moeten we actie ondernemen tegen elke vorm van haat. Wij, de Joodse gemeenschap, zijn hier ook niet blind en zien het niet alleen in relatie tot onszelf: het domino-effect is heel snel voelbaar.” Hij vervolgt: “Het is niet alleen de fysieke aanval op mij, maar een aanval op de Joodse gemeenschap per se. We laten onszelf niet in de steek, en ik ook niet. We kijken positief naar de toekomst.”

Ahava
De politie heeft onderwijl een eigen onderzoeksteam opgericht, genoemd naar het Hebreeuwse woord voor liefde: ‘Ahava’. De verdachte, moet betrapt worden, werd zondagmiddag gezegd tijdens een persconferentie in Graz. Volgens directeur Gerald Ortner van de Oostenrijkse politie is de vermoedelijke dader woensdagavond voor het eerst bij de synagoge gezien. Eerder in de week waren er nog meer misdrijven die aan de verdachte kunnen worden toegeschreven: zo werden de etalages van de Rosalila Panther club, een homo-belangenorganisatie, vernield.

Homofoob
De persoonlijke beschrijving van de getuigen komt overeen met die van synagoge-gangers, zei Rupert Meixner, het hoofd van de Oostenrijkse veiligheidsdienst. “Het is niet alleen een antisemitische, maar ook een homofobe dader.” Daarom wordt de homoclub ook bewaakt en zijn er meer agenten in het centrum van Graz te vinden. Volgens de politie handelt de vermoedelijke dader alleen. Op zondagavond komt er een wake voor de synagoge. Dan zal de politie aanwezig zijn, maar wel in burger, aldus Ortner.

Meerdere misdrijven
In totaal zijn tot nu toe zeven overtredingen en misdrijven aan de dader toe te schrijven, waaronder materiële schade door het gooien van stenen of smeersels, in één geval zou hij ook een bordeel in de Rosse buurt van Graz hebben aangevallen. Een aanwijzing of een specifieke aanwijzing die naar de man zou kunnen leiden, was op zondagmiddag nog niet beschikbaar, aldus Meixner. De leuzen op de synagoge zijn beslist pro-Palestijns.

Lees ook:
Oostenrijks parlement doet BDS in de ban

Het parlement van Oostenrijk heeft een motie aangenomen tegen de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Het voorstel werd zonder tegenstemmen en van links tot rechts aangenomen. Voortaan is BDS in Oostenrijk officieel antisemitisch, onder meer omdat het het bestaan van de staat Israël in twijfel trekt. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Beveiliging Joodse instellingen Oostenrijk opgevoerd na aanval in Graz