Bisschoppen steunen Holocaust Museum

Vaticaan
All Free Photo's

De katholieke bisschoppen van Nederland spreken hun steun uit voor het Nederlands Holocaust Museum (NHM), dat in 2019 zijn deuren moet openen. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft daarover een brief geschreven naar alle priesters, diakens, religieuzen, pastoraal werkers, parochiebesturen en parochianen. In de brief kondigt de Utrechts hulpbisschop Herman Woorts aan dat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland zich volledig achter het initiatief van het NHM schaart. Volgens Woorts heeft de Kerk een ereschuld aan de Joden en aan de katholieken die in het verzet zaten.

Eerder werd een Raad van Ambassadeurs gevormd door het NHM in wording. Deze raad moet een breed draagvlak in de samenleving vormen voor de komst van het museum. Woorts heeft namens de katholieken zitting in die raad. Hij schrijft: ‘Steeds minder mensen hebben nog persoonlijke herinneringen aan de tragedie die zich tussen 1940-1945 in ons land en daarbuiten heeft voorgedaan. Des te belangrijker zijn daarom plaatsen van herinnering waar in woord en beeld de verhalen verteld blijven worden aan de komende generaties.’

De Rooms-Katholieke Kerk wil er aan bijdragen dat de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend blijft, aldus Woorts. ‘Omwille van hen en om te helpen voorkomen dat een misdaad als de Sjoa opnieuw gebeurt. Wij zijn het als Kerk de Joodse gemeenschap echter ook verschuldigd. Eeuwenlang immers hebben christenen zich schuldig gemaakt aan Jodenhaat en daarmee bijgedragen aan het klimaat waarin de Holocaust mogelijk werd.’ De Kerk is het volgens Woorts ook verschuldigd aan die katholieken – parochianen, priesters en religieuzen – die tijdens de oorlog, vaak met gevaar voor eigen leven, ‘Joden bij zich thuis hebben laten onderduiken of die hen hebben helpen onderduiken en die zich hebben ingezet voor het verzet’.

Het NHM in wording opende twee jaar geleden haar deuren in de voormalige IVKO-school aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, waar in de oorlog Joodse kinderen verbleven voordat ze werden gedeporteerd. Verzetsmensen redden enkele honderden kinderen van de dood door ze weg te sluizen en in de onderduik te brengen. Dit gebouw is mede daarom van belangrijke betekenis en is geschikt voor een museale functie. In de loop van 2019 moet de permanente tentoonstelling klaar zijn en gaat het definitieve NHM open. Andere landen hebben al een dergelijk museum. Nederland is een van de laatste landen waar een Sjoa-museum komt. Het NHM in wording ontving eerder al een museale prijs.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Bisschoppen steunen Holocaust Museum