Saoedische kroonprins: Palestijnen geen prioriteit

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman heeft volgens ingewijden in een besloten bijeenkomst met Amerikaanse Joodse leiders behoorlijke kritiek geuit op de Palestijnse president Mahmoud Abbas en andere Palestijnse leiders. Dit zou zijn gebeurd op 27 maart in New York tijdens zijn trip in de Verenigde Staten. Hij maakte zijn toehoorders duidelijk dat de Palestijnse zaak voor de Saoedische overheid geen topprioriteit meer is. Ook zou het onderwerp niet leven onder zijn onderdanen, aldus kroonprins Mohammed. Het olierijke koninkrijk ziet eerder een bedreiging in de opkomst van Iran in de regio.

“Het Palestijns leiderschap heeft de laatste decennia kans na kans heeft gemist en alle vredesvoorstellen afgewezen. Het is tijd dat de Palestijnen de voorstellen aannemen en overeenstemmen met een onderhandelingstafel of hun mond houden en stoppen met klagen,” aldus Mohammed volgens journalist Barak Ravid, die stelt dat de Joodse leiders erg verrast waren door de uitlatingen van de kroonprins. In het boek Fire and Fury, dat gaat over de interne strubbelingen en besognes van het Witte Huis van president Trump, staat dat het staatshoofd en zijn schoonzoon Jared Kushner de kroonprins ‘onze man’ noemen. Kushner is verantwoordelijk voor het vredesdossier in het Midden-Oosten.

Begin april deed Mohammed een voor hem eveneens opmerkelijke uitspraak. In The Atlantic verkondigde hij dat zowel Israëli’s als Palestijnen recht hebben op hun eigen land. “Ik geloof daarin, maar  we moeten een vredesakkoord hebben dat de stabiliteit garandeert voor iedereen en dat leidt tot normale onderlinge relaties,” aldus de kroonprins van het moslimland, die zei geen problemen met het Joodse volk te hebben. “We hebben religieuze zorgen over het lot van de heilige moskee in Jeruzalem en over de rechten van het Palestijnse volk. Dit is onze zorg. Maar we hebben geen enkel probleem met welk ander volk dan ook.” Verder onderstreepte Mohammed de gedeelde belangen met Israël. “Als er vrede is, zijn er ook veel gemeenschappelijke belangen tussen Israël en de Golflanden.”

Mohammed bin Salman Al Saud (32) is sinds juni 2017 kroonprins van Saoedi-Arabië. Daarvoor was hij twee jaar minister van Defensie. Toen zijn vader Salman het roer van diens overleden broer Abdullah overnam en in 2015 koning werd, werd Mohammed naar voren geschoven. Het is ongebruikelijk dat een directe zoon van de koning de kroonprins is. Binnen de Saoedische koninklijke familie zijn het vooralsnog telkens de zonen van stamvader Ibn Saoed geweest die koning werden. Met het naar voren schuiven en belangrijk maken van zijn zoon wil koning Salman volgens sommigen de macht van zijn tak in de familie bevestigen en uitbreiden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Saoedische kroonprins: Palestijnen geen prioriteit