Judoka’s Nederland halen brons in Israël

Grol
Youtube

Op het EK Judo in Tel Aviv hebben twee Nederlandse judoka’s een bronzen plek behaald. Het zijn Henk Grol (+100 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg). Grol kwam op de derde plek dankzij een derde straf voor zijn Georgische tegenstander Goeram Toesjisjvili. Savelkouls bleek te sterk voor de Kroatische Ivana Maranic. Vooral voor veteraan Grol is de medaille een opsteker: op verschillende Olympische Spelen greep hij telkens naast eremetaal. Voor deze EK is hij aangekomen tot meer dan honderd kilo.

Op zijn eerste EK in de klasse boven de honderd kilogram kwam Grol niet verder dan de kwartfinales. De drievoudig Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram verloor in Israël na een verlenging van bijna drie minuten met een golden score van Tsjechische Olympisch kampioen Lukás Krpálek. Grol realiseerde zich dat hij in deze nieuwe klasse anders moest judoën. Hij had de tactiek om zij tegenstanders te vermoeien. Toch lukte het hem niet om daar volledig in te slagen. De bronze medaille was voor nu het hoogst haalbare, zo concludeerde hij. In de komende jaren wil de Groninger beter worden in zijn klasse.

Op de andere mat in Tel Aviv was de Nederlandse judoka Roy Meyer hetzelfde lot beschoren. Hij hield lang stand tegen de Rus Tamerlan Basjajev, maar verloor de slijtageslag op een golden score. De vrouwelijke judoka’s hadden meer geluk. Tessie Savelkouls kwam ook uit op het gevecht om het brons. In haar klasse boven de 78 kilogram was ze te sterk voor Ivana Maranic. De 26-jarige Nederlandse judoka won omdat de Kroatische strafpunten kreeg. Eerder won Savelkouls haar eerste partij van de Kroatische Ivana Sutalo. Ze kwam al snel een wazari voor en kon rustig toezien hoe haar tegenstander tegen drie straffen wegens passiviteit opliep. Dit werkte ook in de kwartfinales tegen de Oekraïense Galyna Tarasova. In de halve finale stond ze een wazari achter toen ze haar derde strafje kreeg.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Judoka’s Nederland halen brons in Israël