Simon Vrouwe veroordeeld en raakt spullen kwijt

Simon Vrouwe
FB

De anti-Israëlische activist Simon Vrouwe is door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een boete van 140 euro of twee dagen celstraf. Verder verklaarde de rechter een deel van zijn demonstratiemateriaal tot ‘verbeurd verklaard’, wat betekent dat zijn een aantal posters in beslag wordt genomen. Het gaat dus niet om de kar, zijn vlaggen, vaandels, foto’s en spandoeken tegen Israël, zoals eerder werd vermeld. Met zijn spullen demonstreert Vrouwe al tijden wekelijks op de Dam en het Leidseplein in Amsterdam.

Vrouwe moest voorkomen omdat hij geld zou hebben gecollecteerd zonder vergunning. Tegen de rechter verklaarde de activist dat hij niet collecteerde, maar dat hem geld werd aangeboden voor ‘mensen met honger’ in de Gazastrook. De rechter bestrafte hem voor dit vergrijp. Daarnaast moet hij nog twee keer voorkomen voor hetzelfde voorval. Vrouwe werd namelijk nog twee keer opgepakt. Mogelijk zal hij dan dezelfde soort straf krijgen. Daarnaast lopen er nog aangiften tegen hem wegens antisemitisme, bedreiging en oplichting.

Het ging maandag om de eerste van drie processen verbaal. In alle drie de gevallen werd hij aangehouden wegens onbevoegd collecteren. In dit geval ging het over de aanhouding van 1 oktober 2017. De arrestaties 17 februari en 29 april jongstleden moeten nog voorkomen. Ook toen zijn spullen in beslag genomen. Vrouwe werd maandag veroordeeld omdat er sprake was van een collectebus die hij op de grond voor hem had neerzet. Hiervan was een foto gemaakt. Hij kan de opbrengst niet verantwoorden en stort naar alle waarschijnlijkheid slechts een klein deel van de opbrengst naar Gaza.

Zelf is Vrouwe verbijsterd over de veroordeling. Op zijn Facebook-pagina ‘Simon Vrouwe’ schrijft hij: ‘Het is niet te geloven maar vandaag bij de rechtbank 7 Pro Israel aanhangers Met Jacobse en Max Engelander ze hebben de rechter stuken toe gestuurd. Maar de rechter heeft er allen een opmerking over gemaakt. Ha Ha. Hella’s heb ik de rechter niet kunnen overtuigen dus een boeten en ook mijn spandoeken niet terug.’

Vrouwe is niet de enige activist die zich met het conflict tussen Israël en de Palestijnen bezig houdt. Afgelopen najaar werd de pro-Israëlische activist Michaël Jacobs opgepakt en vastgezet. Hij werd algauw weer vrijgelaten. Dezelfde Jacobs werd enkele maanden later aangevallen door een Marokkaans-Nederlandse voorbijganger. Deze rechtszaak diende onlangs in Amsterdam. De belager werd schuldig bevonden en gestraft. Net als Vrouwe demonstreert Jacobs geregeld in zijn eentje op de Dam en het Leidseplein. De twee zijn geen vrienden. Om ervoor te zorgen dat er geen botsingen plaatsvinden, mogen ze niet bij elkaar in de buurt komen.

Categorie:

Home » Nieuws » Simon Vrouwe veroordeeld en raakt spullen kwijt